Terve.fi

Kipeä kohta kaulassa

Työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri.

Mika Somer
Julkaistu 27.9.2016

Kysymys:

Hei,

Olen 35-v mies (177cm/94kg) ja teen istumatyötä. Puolitoista viikkoa sitten kaulaani tuli vasemmalle puolelle kipeä kohta kilpirauhasen yläpuolelle (aataminomenan viereen). Kipu tuntuu ainoastaan kun sitä painelee. Minkäänlaista kovaa/pehmeää pattia ei ole tunnettavissa ja muutenkin rakenteet tuntuvat hyvin symmetrisiltä toisen puolen kanssa. Kipu alkoi pari päivää alkoholin nauttimisen jälkeen (samantapainen kipu on ollut joskus aikaisemminkin alkoholin käytön jälkeen jolloinka se meni itsestään ohi). Välillä kipu säteilee hyvin lievästi korvaan.

Mitäs tässä nyt kannattaisi tehdä ja voiko tässä olla kyse jostain vakavasta? Kaulani on ultrattu noin 2-2,5 vuotta sitten viimeksi eikä silloin havaittu mitään epänormaalia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei. täysin tyhjentävää vastausta oireeseesi en pysty antamaan. Jos kerran samantyyppinen oire aiemmin väistyi itsellään, niin voit nytkin seurata tilannetta parin viikon ajan jos muita lisäoireita ei ilmene. Jos kuitenkin ko. alueelle kaulalle tai muualle nousee patti tai jos ilmenee yleisoireita (esim. kuume, yöhikoilu), niin suosittelen pikaista lääkärin vastaanottoa ja herkästi silloin myös kaulan ultraäänitutkimusta (UÄ) ja perusverikokeita. Se vaarallisin kuviteltavissa oleva tauti antamillasi oireilla on nimittäin Hodginin lymfooma, johon joskus liittyy alkoholin nauttimiseen liittyvä kipu kasvainalueella. Siksi siis on syytä hakeutua jatkotutkimuksiin jos oireet jatkuvat. Toisaalta oireellesi voi olla monia muitakin vähemmän vakavia syitä; voisiko esimerkiksi alkoholin aiheuttama refluksi eli närästys “polttaa” kurkunpään limakalvoja. Ylipaino ja ehkäpä vielä keskivartalopainotteinen sellainen voi taas olla refluksia provosoiva tekijä. Myös kilpirauhasarvot voi olla syytä tarkistaa jos asia vielä vaivaa jatkossa. Korvassa tuntuvat särky lienee heijastuskipua nielun alueelta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.