Terve.fi

Kannattaako smoothiepaasto?

TtM, ravitsemusterapeutti

Anette Palssa
Julkaistu 29.3.2016

Kysymys:

Olen sekasyöjä ja syön lihaa päivittäin. Oloni on ­alkanut tuntua vetämättömältä ja aika väsyneeltä. ­Keksin ­ystäväni kanssa, että ­kokeilemme ­smoothiepaastoa. ­Pelkkä mehupaasto tuntuu liian rajulta, ­mutta jonkinlaista puhdistautumista kaipaan.

Tavoitteenamme on paastota smoothiella viikko, mutta aloin epäillä, voiko se olla vaarallista.

Miten valmistaudun smoothiepaastoon? Tarvitseeko sen jälkeen huomioida jotain erityistä? Voiko pelkkien smoothieiden juonti viikon ajan olla haitallista. Ja ­ennen kaikkea, onko paastossa mitään järkeä? 

Näytä vastaus

Vastaus:

Terveelle ihmiselle viikon mehu- tai smoothiepaastosta ei ole haittaa, mutta paaston hyödyllisyyttä on vaikea arvioida. Jos paasto toimii porttina terveellisempiin ruokailutottumuksiin ja elintapoihin, se voi olla ainakin henkisesti hyvä asia. Oloa voi silti keventää ilman paastoakin.

Jos kuitenkin päädyt paastolle, suosittelen, että keven­nät ruokavaliotasi muutaman päivän ajan ennen ­paastoa.­ Vältä raskaita liharuokia ja rasvaista ruokaa ja ­suosi kasvisaterioita. Siirry paaston jälkeen kiinteään ruokaan vähitellen ja syö ensin kasvisruokaa.

On hienoa, että pohdit oloasi ja vointiasi. Ehdotan kuitenkin, että smoothiepaaston sijaan tai ainakin sen lisäksi mietit, miten voit muuttaa elämäntapojasi, jotta olosi ei ­tuntuisi niin raskaalta.

Voitko lisätä ruokavalioosi kasviksia, marjoja ja ­hedelmiä? Miltä kuulostaa kalan suosiminen lihan ja ­lihajalosteiden sijaan? Jotta saat pitkäaikaisen hyvän olon, ruokavaliomuutosten pitää olla pysyviä.

Smoothie- tai mehupaasto voi olla tie terveellisem­pään elämään. Yksin sillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä terveydelle tai hyvinvoinnille.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.