Treeni ja ravinto

Kannattaako smoothiepaasto?

29.3.2016 Terve.fi
Kysymys

Olen sekasyöjä ja syön lihaa päivittäin. Oloni on ­alkanut tuntua vetämättömältä ja aika väsyneeltä. ­Keksin ­ystäväni kanssa, että ­kokeilemme ­smoothiepaastoa. ­Pelkkä mehupaasto tuntuu liian rajulta, ­mutta jonkinlaista puhdistautumista kaipaan.

Tavoitteenamme on paastota smoothiella viikko, mutta aloin epäillä, voiko se olla vaarallista.

Miten valmistaudun smoothiepaastoon? Tarvitseeko sen jälkeen huomioida jotain erityistä? Voiko pelkkien smoothieiden juonti viikon ajan olla haitallista. Ja ­ennen kaikkea, onko paastossa mitään järkeä? 

Vastaus
Vastaaja Anette Palssa
TtM, ravitsemusterapeutti

Terveelle ihmiselle viikon mehu- tai smoothiepaastosta ei ole haittaa, mutta paaston hyödyllisyyttä on vaikea arvioida. Jos paasto toimii porttina terveellisempiin ruokailutottumuksiin ja elintapoihin, se voi olla ainakin henkisesti hyvä asia. Oloa voi silti keventää ilman paastoakin.

Jos kuitenkin päädyt paastolle, suosittelen, että keven­nät ruokavaliotasi muutaman päivän ajan ennen ­paastoa.­ Vältä raskaita liharuokia ja rasvaista ruokaa ja ­suosi kasvisaterioita. Siirry paaston jälkeen kiinteään ruokaan vähitellen ja syö ensin kasvisruokaa.

On hienoa, että pohdit oloasi ja vointiasi. Ehdotan kuitenkin, että smoothiepaaston sijaan tai ainakin sen lisäksi mietit, miten voit muuttaa elämäntapojasi, jotta olosi ei ­tuntuisi niin raskaalta.

Voitko lisätä ruokavalioosi kasviksia, marjoja ja ­hedelmiä? Miltä kuulostaa kalan suosiminen lihan ja ­lihajalosteiden sijaan? Jotta saat pitkäaikaisen hyvän olon, ruokavaliomuutosten pitää olla pysyviä.

Smoothie- tai mehupaasto voi olla tie terveellisem­pään elämään. Yksin sillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä terveydelle tai hyvinvoinnille.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi