Terveys

Käden puutuminen

22.2.2011 Terve.fi
Kysymys

Olen 24-vuotias nainen. Ongelmani on vasemman käden puutuminen kyynärpäästä sormiin asti öisin. Työskentelen puuseppänä, joten työni sisältää muun muassa painavien esineiden nostelua, hiomista käsin tai tärisevällä koneella ja puristimien kiristämisiä.

Puutuminen herättää useamman kerran yössä, ja yleensä sormet peukalosta nimettömään ovat puuduksissa. Saatan heräillä useana peräkkäisenä yönä, ja sitten voi olla taas jaksoja, jolloin oireita ei ole. Toisinaan päivisin, kun kämmenen avaa tai puristaa nyrkkiin, ranteessa tuntuu kipua ja polttelevaa tunnetta. Olen huomannut siinä myös lievää turvotusta.

Vastaus
Vastaaja Antto Kajava
Työterveyslääkäri

Työsi luonteen ja öisen puutumisen sijainnin huomioon ottaen kuvauksesi kuulostaa rannekanavan ahtaumalta. Tällainen hermopinne voi aiheuttaa oireita myös ranteesta ylöspäin eli jopa olkapäässä asti. Tämän lisäksi voi olla kipua. Hermopinteessä niin sanottu medianushermo joutuu ranteen ahtaassa ”kaukalossa” jänteiden seassa puristuksiin ja johtaa kuvaamiisi oireisiin. Mielestäni sinun on parasta hakeutua yleislääkärille. Perustutkimuksena on ENMG eli hermojen johtumista selvittävä tutkimus. Jopa joka kymmenennellä on tällaisia pinneoireita, mutta vain osa vaikeimmista tapauksista joudutaan lopulta leikkaamaan.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi