Terve.fi

Joka yö sama "uni"

Joka yö sama "uni"

Sanna Leino

Kasvatustieteilijä, erityisenä osaamisalueena stressi

Sanna Leino

Kysymys:

Aloitin kassatyön n. 3 kuukautta sitten. Nyt olen heräillyt joka yö siihen, kun nousen sängyssä istumaan ja alan etsiä hintaa tyynystä tai peitosta, olen puoliksi hereillä ja puoliksi unissani. Menee jonkin aikaa kun tajuan, että en ole kassalla vaan kotona ja alan nukkua uusista.. kunnes pian taas sama toistuu, joka yö. Näen myös asiakkaan unessani välillä, mutta sitten se katoaakin yhtäkkiä.
Olen kokeillut melatoniinia ottaa, mutta siitä ei ole ollut apua. Olen pienestä asti ollut unissakävelijä, mutta se on vähentynyt huomattavasti. Onko tämä jotakin valveunta? Tätä on jatkunut lähes kuukauden verran.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,
En ole uniasiantuntija, mutta kuvailemasi uni vaikuttaa tutulta. Olen itsekin ”jatkanut työpäivää” unissani joskus uuden työn aloittaessani. Joskus myös koko päivän ajan samankaltaisena toistuva rutiininomainen työ voi tulla helposti uniin kertomallasi tavalla.

Heräätkö väsyneenä tällaisen yön jälkeen? Jos olet virkeä seuraavana päivänä, tällaisesta unennäkemisestä ei pitäisi olla mitään haittaa. Aivomme työstävät ja järjestelevät päivän tapahtumia unen aikana, joten päivittäisten tapahtumien tuleminen uniin on täysin normaalia.

Oletko huomioinut, näetkö näitä unia myös vapaapäivinä? Pyri huolehtimaan, että pidät kunnon tauot työpäivien aikana. Tee työpäivän jälkeen jotain, mikä saa sinut rentoutumaan ja keskittymään aivan toisiin asioihin. Keksitkö jotain mukavaa tekemistä, johon voisit työpäivän jälkeen uppoutua? Kävely ulkoilmassa tekee myös aina hyvää.

Jos unet jatkuvat ja ne häiritsevät untasi tai arkeasi, kehotan hakeutumaan työpaikkasi työterveyslääkärin tai työterveyspsykologin luokse.

Julkaistu: 1.3.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.