Terve.fi

IPMN

LKT, ylilääkäri

Jukka Sirén
Julkaistu 17.8.2016

Kysymys:

Sairastin akuutin haimatulehduksen 02/2014, jota hoidettiin HYKS Meilahdessa. Syytä tulehdukselle ei löytynyt. Ei alkotaustaa, ei sappikiviä. 04/2014 otetussa magneettikuvassa löytyi sivutie IPMN, jonka seurannassa saan käydä kuulemma loppuikäni vuosittain. 02/2015 poistettiin sappirakko, koska epäilynä oli sappirakon polyyppi. Löydöksenä oli kuitenkin seinämän paksuuntuminen ja hienoista sakkaa. Näitä ei pidetty syynä haimatulehdukseen. Jo ennen sappirakon poistoa minulla ilmeni aamuisin etovaa oloa (oireilu alkanut haimatulehduksen jälkeen), lisääntynyttä vatsan toimintaa aamupäivisin (wc:ssä useita kertoja), hyvin löysiä ulosteita. Painoni on noussut reilun vuoden aikana 12kg. Ylävatsalla on usein kipuja, outoa oloa. Ei refluksiin viittaavaa. Ei närästystä. Paikkakuntaa vaihdettuani seuranta siirtyi Tampereelle. Edellisen kerran vajaa vuosi sitten käytyäni magneettikuvassa todettiin vain että rakkuloita on. Esiintuomiani muita oireita ei otettu huomioon. Nyt kun menen ensi kuussa magneeettikuvauksiin, en ilmeisesti tapaa edes lääkäriä, jotta voisin näitä asioita kysyä. Myöskään lab.kokeita ei otettu, HYKS:ssä katsottu mm. ns. syöpämarkkerit. Kysymykseni on, että voisiko nämä muut oireet liittyä haimaan. Mitä oireita pahanlaatuiseksi muuttuva IPMN voisi aiheuttaa? Ja pitäisikö näitä ns. syöpämarkkereita seurata? Aloitin 04/2016 estrogeenihoidon menopaussioireisiin. Gynekologille kerroin IPMN-diagnoosista. Voiko hormonikorvaushoidosta olla jotain haittaa haimalla tässä tapauksessa? Vastauksestanne kiittäen.

Vastaus:

Hei, valitettavasti en pysty vastaamaan kaikkiin kysymyksiisi tyhjentävästi. Sappirakossa oleva sakka voi hyvinkin liittyä sairastettuun haimatulehdukseen, sillä pienetkin kivenmurut voivat sen aiheuttaa. Lisäksi sappirakko on ollut sairas, mikäli sinne on sakkaa kertynyt – tällöin myös hieman suurempia kiviä on voinut ilmaantua – ja poistuessaan sappirakosta sappitien kautta suoleen aiheuttaa tulehduksen. IPMN harvoin muuttuu pahanlaatuiseksi, oireesi eivät johdu siitä – mikäli nyt MRI-kuvissa ei uutta ilmenisi. Haimaan oireet (paitsi lihominen) teoriassa voisivat liittyä, mutta tuolloin haiman ruoansulatusentsyymierityksen pitäisi olla selvästi alentunut ja tuolloin rasvat tulisivat ulosteeseen aiheuttaen ns. rasvaripulin ja laihtumista! Oireesi pikemminkin saattavat olla ns. dyspepsia-oireita – eli ylävatsavaivoja ilman selvää järkevää syytä. Usein varmuudeksi suositellaan mahalaukun tähystystä sulkemaan pois muita vastaavantyyppisiä vaivoja. Syöpämarkkereita me Hyks:ssä kyllä seuraamme, ilman näyttöä siitä, että tästä olisi hyötyä – joten jos Tampere ei näitä seuraa ei tätä voine pitää virheenä – vaikka kansainvälisissä suosituksissa niidenkin seuraamista taidetaan suositella. Toivottavasti näistä oli hyötyä – ja ainahan voi pyytää päästä keskustelemaan lääkärin kanssa asiasta. Hormonikorvaushoidolla ei tiettävästi ole yhteyttä IPMN-sairauteen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.