Terve.fi

Imurointia makuuhuoneessa

LKT, psykiatrian erikoislääkäri

Olli Piirtola
Julkaistu 13.11.2012

Kysymys:

Tyttöystäväni on kovin tarkka. Joka ilta ennen nukkumaan menoa hän alkaa imuroida makuuhuonettamme, pyyhkii sieltä olemattomia pölyjä ja tämän jälkeen pesee käsiään usein ainakin kymmenen minuutin ajan. Lisäksi hän varoittelee minua likaisuudesta eikä anna minun kosketella häntä, ennekuin itsekin olen pessyt käsiäni vähintään yhtä kauan. Tätä on jatkunut pitkään eikä hän ota kuullakseen, kun väitän huoneemme olevan siisti vähemmälläkin siivoamisella. En tiedä, miten kauan tätä jaksan. Mikä neuvoksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuvauksestasi päätellen tyttöystäväsi saattaa kärsiä jonkin asteisesta pakko-oireesta. Voit varovasti kysyä häneltä siivoamisensa motiiveja ja sitä, kokeeko hän toimintansa perustuvan harkintaan vai onko se pakonomaista ja kärsimystä aiheuttavaa. Jos hän yhtään vastaa myöntävästi, kannusta häntä hakeutumaan lääkärin tutkimuksiin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.