Terve.fi

Ikuisesti laiha

Ikuisesti laiha

Marja Vanhala

FT, laillistettu ravitsemusterapeutti

Marja Vanhala

Kysymys:

Hei, oon 18 vuotias poika, ja ongelmani on että olen todella laiha (60kg/190cm)

Olen siis ollut pienestä lapsesta asti hyvin laiha. Itse en luokittele laihuuttani anoreksiaksi koska en missään tapauksessa haluaisi pudottaa painoa, vaan saada sitä lisää. Mutta kun ongelma on siinä, että, ruoka ei maistu minulle. Haluaisin kyllä syödä ruokaa, aika paljonkin, eihän tässä muuta vaihtoehtoa olekkaan….

Mutta kun en pysty, mua vaan alkaan ahdistamaan ja melkeen itkettämään kun alan ajattelemaan että taas pitäisi syödä. Joskus kyllä ruoka maittoi suhteellisen hyvin, mutta kun painoa ei silti tullut millään, niin tavallaan luovutin tämän syömisen. En mä halua enään syödä mitään kerta se ei auta. Tämänkin viikonlopun olen elänyt vain leipää syömällä.

Toivoisin että olisin mielummin lihava, jolla olisi ongelmana liika rasva. Sitten ei tarvitsisi syödä niin paljon koko ajan, ja sehän sopisi mulle.

Mun toive olis painaa ainakin 80kg. Ehkä enemmänkin jos pituutta tulisi viellä lisää. Olen kysynyt apua painon saannissa monenlaisilta ihmisiltä, sukulaisilta, kavereilta, opettajalta, sairaanhoitajilta.. Kaikilta tullut suurinpiirtein sama vastaus; Syö enemmän.

Haluaisin saada tyttöystävänkin, mutta kun inhoan itteäni alhaisen painoni takia niin paljon etten pysty edes katsomaan tyttöihin päin. Tähän liittyy myös edesmennyt koulukiusaamiseni painoni takia. Kohta en enään kehtaa liikkua kotoani ulos, sillä mitä enemmän laihdun, sitä enemmän alan pelkäämään ihmisten katseita.

Haluaisin siis tietää onko mitään muita keinoja saada painoa lisää kuin syömällä jatkuvasti.

Alan vaipumaan jo epätoivoon ja näen itseni jo makaamassa tiputuksessa parin vuoden päästä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei. Hyötyisit varmasti ravitsemusterapeutin vastaanotosta. Vastaanotolla voisi yksilöllisesti arvioida tilannettasi. Sinun kohdallasi lähtisin ensin arvioimaan, mikä on nykyinen energiankulutuksesi. Joskus alipainoisilla ongelma on runsas energiankulutus (esim. ihminen  liikkuu työssä ja vapaa-ajalla koko ajan, tai liikehtii jatkuvasti, esim. istuessaan heiluttaa jalkojaan, elehtii käsillään jne) . Toiseksi olisi hyvä arvioida, mikä on nykyinen energian- ja ravintoaineiden saantisi. Jos ilmenisi, että energiansaantisi onkin kulutusta suurempi, voi laihtumista selittää jokin sairaus (esim. menetetään ravintoaineita ulosteiden mukana).

Kuten kirjoitit, painon nostamiseksi energiansaannin on oltava suurempi kuin energiankulutus.   Yksilöllisen tarpeen mukaan energiansaantia voidaan lisätä esim. suurentamalla rasvan määrää ruokavaliossa (esim. öljyt, pähkinät, siemenet, rasvalisät ruokiin jne) tai hiilihydraattien määrää (esim. täysmehut, leivät, puurot, peruna, pasta jne). Jos täyden olon tunne ahdistaa, ateriat kannattaa pitää pieninä ja syödä usein. Toisaalta jos syömisen aloittaminen ahdistaa, voi syödä kerralla enemmän. Sinulle sopivista energiansaannin lisäämiskeinoista voi jutella ravitsemusterapeutin vastaanotolla.

Julkaistu: 20.1.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.