Terve.fi

Huolestunut - 88627

Huolestunut - 88627

Ilkka Kuisma

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma

Kysymys:

Hei Ilkka! Olen 29-vuotias nuori nainen, pituus 164cm ja paino 81kg. Perussairauksina HS-tauti (johon kuuriluontoisesti Tetralysal 300mg x2 (3kk) ja Dalacin liuos) ja aurallinen migreeni. Ehkäisynsä Desogestrel 75mg. Oireeni ovat alkaneet 2 vuotta sitten. Olen aina ollut hoikka, paino 2 vuotta sitten 63kg, urheillut olen aina ja lisäksi syön terveellisesti. Yhtäkkiä paino noussut runsaasti, olo on ennemminkin pöhöttynyt? Vuosi sitten puhkesi migreeni, johon lääkityksensä Oriptan 50mg, burana 600mg ja Primperan 10mg. Lisäksi rytmihäiriöitä, lisälyöntejä (holter tehty, 700kpl kammiolisälyöntejä/vrk). Lääkityksenä Propral 40mg x2.Kolmantena pääoireena hengenahdistus, mutta Spirometria ja PEF molemmat normaalit. Kilpirauhasen UÄ tehty syyskuussa, vasemmassa lohkossa useita pieniä kyhmyjä ad. 7mm läpimitaltaan, joissa pistemäinen muutos sisällä, ei malignisuspektia. Koepalaa ei otettu. TSH joulukuussa 2016 2,5 ja T4V 19. Nyt syyskuussa arvot TSH 1.9 ja T4V 14. Myös muut kilpirauhasarvot mm. TPOA normaalit. Ei vaadi tk lääkärin mukaan edes seurantaa? Nyt muissakin veriarvoissa vähän kaikki pielessä, mm. Leuk 9,9, eryt 5,58, hkr 0,47 ja hb 159, tromb 199 (aiemmin aina alhaisempi). Uraatti myös koholla (yli 400), samoin ALAT joka nyt 63. Hb ja leukkarit aina olleet koholla, hb parhaimmillaan 162. Tupakoin. Minulla on LUKUISIA muitakin oireita: väsymys, lihasheikkous, käsien puuttuminen/ pistely, hikoilua, vapinaa, näköhäiriöitä, kutinaa, PAPA oli juuri 6kk sitten 2 (LSIL, HPV), vatsaoireita (ripulia, suvussa äidillä colitis ulcerosa), painonnousu, hengenahdistus, hiustenlähtö, ylävatsassa tuntuu kuin olisi jotain epänormaalia jne. Kukaan ei osaa sanoa mikä vaivaa? Gastroskopia tehty 2017, siinä mahalaukun seinämässä hyvänlaatuiseen verisuonikasvaimeen sopiva löydös, ei vaadi seurantaa? Voiko kyseessä olla veriarvojen perusteella esim. Polysytemia Vera? Tarvitseeko mielestäsi kuitenkin seurata kilpirauhasen kyhmyjä, esim uusi UÄ vuoden kuluttua? Myös muita lukuisia vasta-aine-verikokeita (autoimmuunisairauksiin liittyviä) on jo otettu, kaikki normaaleja. Alkaa olla epätoivoinen olo..

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei!

Sinulla on todella monenlaisia oireita.
Kilpirauhasfunktio on normaali; oireet eivät kilpirauhasesta johdu. Kyhmyjen suhteen suosittelen kyllä vuosikontrollia, sekä UÄ:tä että toimintakokeita.
Polysytemiasta ei ole kyse: Hb, Er ja trombosyytit ovat viitealueella. Polysytemiassa on pansytoosi: sekä eryt että trombosyytit että neutrofiilit ovat koholla. Sinun lievä leukosytoosisi voi liittyä HS-tautiin.
Eniten huomiotani kiinnittää spontaani nopea painonnousu. Se voi joskus liittyä hypothalamuksen tai aivolisäkkeen tai lisämunuaisten toimintahäiriöön. Pitäisi tutkia pään magneettikuvaus ja kortisolieritys. Ylipainoon voi liittyä lievä ALATin ja uraatin nousu.
Suosittelen, että hankit lähetteen endokrinologian poliklinikalle tutkimuksiin, joko terveyskeskuksesta tai sisätautilääkäriltä.

Julkaistu: 7.11.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.