Mia Astikainen
Terveydenhoitaja

Kysymys:
Hei, Olen 29-vuotias nainen, ja käytössä olevana ehkäisymenetelmänä minulla on ollut pitkään hormonikierukka (Mirena, edellinen asetettu elokuussa 2013). Kierukan aikana kuukautiseni ovat jääneet pois liki kokonaan, mutta tämän syksyn aikana epäsäännöllinen tiputteluvuoto on lisääntynyt (päivä tai pari n. 2 viikon välein tai harvemmin). Näihin vuotoihin liittyy myös kuukautiskipujen kaltaista kipuilua.
Viime aikoina samanlaista, kuukautiskipujen kaltaista kipua on alkanut esiintyä myös (itsetyydytykseen liittyvän) orgasmin yhteydessä. Kipu ei sinänsä kestä kuin joitakin sekunteja (aivan kuin kohtu kouristelisi hetken) mutta toki se on hieman häiritsevää. Yhdynnän aikana saan harvoin orgasmia (vaikka se muuten miellyttävää onkin) joten siinä tämä kipuilu ei sinänsä ole ongelma, mutta olen ehkä hieman alkanut pelkäämään että kipua alkaa esiintyä myös yhdynnässä.
Voivatko kivut johtua hormonikierukasta, onko mahdollista että se on jotenkin kääntynyt väärään asentoon? Kierukan langat lyhennettiin pian asettamisen jälkeen, eikä sitä ole sen kummemmin tarkistettu vuosiin.
Olen myös miettinyt, voiko kipuilu johtua jonkinlaisesta syyllisyyden tunteesta tai tunnesolmusta. Nykyinen parisuhteeni on pitkään jatkunut etäsuhde (johon suhtaudun eräänlaisena etä-avoliittona), joten itsetyydytys on ainakin minulla aina kuulunut osaksi suhdettani enkä pidä sitä minään ongelmana. Tämän lisäksi minulla on kuitenkin meneillään ihastuminen suhteen ulkopuoliseen henkilöön. Olemme puhuneet asiasta paljon pitkäaikaisen kumppanini kanssa, ja hän suhtautuu avoimen suhteen mahdollisuuteen hyväksyvästi. Ihastuksen tunne tähän kolmanteen osapuoleen on molemminpuolinen, joten olemme ilmeisesti aloittamassa jonkinlaista heilastelua. (Jos siihen tulee sisältymään seksiä, käytämme luonnollisesti ainakin alkuun kondomia, koska oman terveyteni lisäksi olen vastuussa myös kumppanini terveydestä).
Hormonikierukalle suositeltu viiden vuoden käyttöaika on menossa umpeen ensi kesänä. Terveyskirjastosta luin kuitenkin, että hormonikierukan käyttöaikaa voisi pidentää seitsemään vuoteen. Tämä voisi olla minulle mieluisa ratkaisu, jos kivut eivät liity hormonikierukkaan ja ehkäisyteho säilyy. En kuitenkaan ole erityisen innokas laittamaan uutta hormonikierukkaa nyt, koska biologinen kello tikittää ja arvelen että saatan/saatamme yrittää raskautta seuraavan viiden vuoden aikana. Millä perusteilla hormonikierukoiden käyttöaikoja voidaan pidentää? Jos kuukautisoireiluni on lisääntymään päin, kertooko se siitä että hormonikierukan sisältämä hormoni on loppumassa, ja ehkäisyvaikutuskin on näin heikompi?
Vastaus:
Hei! Tiputteluvuoto kierukan käyttöajan loppupuolella viittaa siihen, että ehkäisyteho on hiipumassa ja kierukka on syytä vaihtaa, kun sen käyttöaika on umpeutunut. Jos oireilua ehkäisytehon hiipumisesta ei ole, voidaan kierukka jättää vaihtamatta joksikin aikaa, jos raskaaksi tuleminen ei ole naiselle erittäin epätoivottu tilanne. Jos kuitenkin haluat olla varma ehkäisyn riittävyydestä, tulee kierukka vaihtaa, kun sen käyttöaika on loppunut. Olen hieman huolissani, kun kerrot ettei kierukan lankoja ole tarkastettu vuosiin. Yleensä tarkastus tehdään papakokeen yhteydessä, jota suositellaan 2 vuoden välein. Onko papakoe jäänyt sinulta ottamatta? Jos edellisestä papakokeesta on yli 2 vuotta, suosittelen ehdottomasti näytteen ottamista. Samassa yhteydessä voidaan tarkastaa, että kierukan langat ovat paikallaan. Kierukka lähtee erittäin harvoin pois paikaltaan. Jos näin käy, ehkäisyteho yleensä säilyy kunhan kierukka ei karkaa kohdun ulkopuolelle, mikä on erittäin harvinaista. Voimakkaan orgasmin yhteydessä kohtukin voi supistella ja aiheuttaa nipistystä. Jos kohdussa olisi jotakin vialla niin kipua esiintyisi muissakin tilanteissa, kuten yhdynnässä. Kuvaat kuitenkin, että yhdyntä on kivuton ja miellyttävä. Avoin suhde on jokaisen pariskunnan oma asia ja siihen liittyvät tunteet ovat yksilöllisiä. Jos asioista on puhuttu ja keskusteltu kaikkien osapuolten kesken ja järjestely tuntuu kaikista hyvältä, ei ole mitään syytä syyllisyyteen. Itsetyydytyskin kuuluu ihmisen seksuaalisuuteen, eikä parisuhde, vaikka se olisi kuinka tyydyttävä, poista tarvetta sooloseksiin. Itsetyydytys voi kuitenkin olla sellainen asia, jota ei halua jakaa puolison kanssa ja siihen voi liittyä nolostelua tai häpeääkin. Mielestäni kuvaat tilannettasi rohkeasti enkä usko, että sinun kohdallasi kipuilu johtuisi tällaisista tuntemuksista. Oikein hyvää joulunodotusta sinulle!
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.