Kauneus ja Terveys

Hiusväriallergia

Kauneustoimittaja

Kaisa Hatakka-Huhtala
Julkaistu: 30.4.2010

Kysymys:

Minulla on nikkeliallergia. Se on ilmeisesti syynä siihen, että olen tullut allergiseksi myös väriaineille. Parin viime kerran hiustenvärjäyksen jälkeen sain vakavia silmä-, korva- ja iho-oireita. Onko olemassa mitään väriaineita, joita voisin käyttää turvallisesti?

Näytä vastaus

Vastaus:

Allergia- ja Astmayhdistyksen kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousa kertoo, että hiusväreissä ei ole nikkeliä, joten hiusväri- ja nikkeliallergia eivät liity toisiinsa. Hiusväreissä allergisoivia ainesosia ovat nimenomaan väriaineet ja niiden esiasteet, ei esimerkiksi ammoniakki. Kun olet allergisoitunut yhdelle tyypillisesti hiusväreissä käytetylle väriaineelle, altistut luultavasti myös sen johdannaisille. Sinun ei siis tulisi käyttää enää mitään tavallisissa kampaamoissa tai päivittäistavarakaupoissa myytäviä kesto- tai puolikestovärejä.Kousa suosittelee allergista käyttämään joko noin viisi pesua kestäviä suoravärejä tai siirtymään kokonaan kasviväreihin, kuten hennaan, joissa näitä allergiaa aiheuttavia väriaineita ei ole. Koska kasvivärit käyttäytyvät eri tavoin hiusten laadun mukaan, ensimmäinen värjäys kannattaa tehdä ammattilaisen käsissä. Kasvivärejä käyttävät muun muassa kaikki ekokampaamot.Kousan mukaan hiusväriallergiat ovat nyt rajussa kasvussa ja niiden oireet ovat juuri samanlaiset kuin sinulla. Jos oireet eivät tahdo lievittyä, käänny lääkärin puoleen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.