Terve.fi

Hermosto-oireita eri puolilta kehoa

Hermosto-oireita eri puolilta kehoa

Hannu Laaksovirta

neurologian erikoislääkäri

Hannu Laaksovirta

Kysymys:

Hei!

Yritän saada sekavan selostuksen järkeväksi listaamalla asiat.

- 29-vuotias nainen
- hypotyreoosi, merkittävä ylipaino
- synnyttänyt toisen lapsen sektiolla 08/2017. Pystyviilto- raskaus ongelmaton, niin myös synnytys. Ei raskausdiabetesta.
- Sektiohaava repesi auki hakasten poiston jälkeen ja tulehtui- nyt haava jo lähes ummessa.
- niska ja hartiajumituksia koko aikuisiän enemmän ja vähemmän.
- varsinaisia selkäoireita vain kerran aiemmin- raskausaikana. Tulkittiin iskias-tyyppiseksi varsin klassisin oirein.
- 09/2017 otettu labroja: pvk, crp, alat, asat, afos, gt, bil, krea, ionisoitu kalkki, t4v, tsh—- kaikki normaalit paitsi alat ja afos aavistuksen yli viiterajan. Tk- lääkärin mukaan menee ylipainon ja aiemmin todetus maksan rasvoittumisen piikkiin.

Nyt oireina:

- alaselkäkipu (pääasiassa vasemmalla puolella ja rangalla, myös voimakkaasti palpaatioarkoja kipupisteitä- kipu vannemaista, polttavaa. Provosoituu istuessa.)
- säären ulkosyrjällä + polvessa polttavaa, kiristävää, pistelevää, kihelmöivää tunnetta (veritulppa poissuljettu uä:llä). Ajoittain sääreen tulee myös tunne kuin se olisi jääkylmä, vaikka oikeasti on lämmin. Polvessa (ilmeisesti patellan päällä) tuntuu pehmeä muljuva kivuton juttu- mikä lie? Limapussi?
- ajoittain molemmat jalat tuntuvat kauttaaltaan väsyneiltä/voimattomilta, ikäänkuin olisivat ihan maitohapoilla.
- oikean käden keskisormen pikkurillinpuoleisessa ja nimettömän peukalonpuoleisessa sivussa jatkuva tunnottomuus (kuin olisi puudutettu). Kun ranteen sisäpuolelle napauttaa, tulee käteen sähköiskumainen tunne. Rannekanavaoireyhtymä? Raskausaikana molemmilla kerroilla kädet oireilivat puutumalla öisin, mutta oire jäi aina synnärille. Tällaisenaan oire siis uusi, tosin alkanut jo raskausaikana.
- Ylävatsalla, rinnan alla- noin maksan kohdalla on tarkkarajainen alue, ehkä max. 8cm x 8cm, jossa outoa tuntemusta. Kihelmöintiä/poltetta hipaistaessa, mutta kun kunnolla painelee aluetta ei kipua tunnu lainkaan. Eteenpäin kumartuessa alueella tuntuu ajoittain polttava repäisy.
- niskat ja hartia jumissa- miehen hierottua niitä auki alkoi huimaus ja oksensin muutaman kerran.
- aavistuksen “höntti” olo päässä- ei kuitenkaan varsinaisesti huimausta.
- satunnaisia lihasnykäyksiä siellä sun täällä ja sähköiskumaisia tuikkauksia selässä.
- Ylemmän leukaluun tienoilla vihlontaa useamman kk ajan, vaikka hampaat tutkitusti hyvässä kunnossa. Olen kuitenkin narskuttaja ja vaivan epäilty johtuvan tästä- jonossa purukiskoon. Vihlonta ei provosoidu kylmästä/kuumasta.
- Kivut/tuntemukset eivät ole jatkuvia, on siis hetkiä jolloin niitä ei tunnu. Kuitenkin valtaosan päivästä ovat läsnä. Kipulääkkeet lievittävät oireita, mutta eivät poista niitä. Pääsääntöisesti oireet olleet siis noin 1,5- 2 vkoa ellei toisin mainittu.

Ei näköoireita tai tasapainovaikeuksia. Ei ongelmia virtsatessa/ulostaessa Tk-lääkärin tutkimuksen mukaan lihasvoimat symmetriset jaloissa ja käsissä. Jännerefleksit symmetriset, vaimeat. Nenä-sormenpäätesti ok. Viivakävely ok.

08/2014 käyty neurologilla huimauksen vuoksi, silloin kaikki ok- kuten myös tuolloin otettu pään mri. Vaiva meni raskauden ja niska/hartioiden piikkiin.

Tk- lääkärin diagnoosi oli tällä kertaa “jotain juuriaukko-ongelmaa”. Eli jos ymmärsin oikein niin välilevytyyppistä ja selässä siis joku hermo puristuksissa tms? Hänen mielestään jalan ja selän oireet ovat samaa vaivaa ja muut omiaan, eli etteivät liittyisi toisiinsa. Tämä diagnoosi nyt kuitenkin aavistuksen epäilyttää, etenkin tuo selkä-jalkakuvio, kun oire hyppää reiden yli eikä siinä ole mitään tuntemuksia toisin kuin minulla raskausaikana olleessa iskias-vaivassa.

Mieleeni tulikin hermostosairauden mahdollisuus. MS? ALS? Joku kasvain painamassa jossain?

Mitä enemmän näitä ajattelen ja netistä tutkin, sitä enemmän oireetkin mielestäni korostuvat ja jopa lisääntyvät. Eli olisiko diagnoosi välilevy/hermopinne + luulosairaus vai onkohan kyseessä jotain oikeasti vakavaa?

Kiitos vastauksestasi. :)

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Kysyjä hallitsee terminologiaa hyvin.
On oltava samaa mieltä TK-lääkärin kanssa. Selkä-ja alaraaja-asiat liittyvät varmasti toisiinsa. Kysymyksessä ei tarvitse olla aiemman klassisen iskiaksen toisinto. Alaraajassa sopii olemaan esim. L4 -juuritason ärsytystilaa. Kädessä taas vain osittaiseen rannekanavaoireyhtymään viittaava oireisto, ei klassinen.
Nuo muut eivät sitten sovi selittymään samasta syystä, esim. kasvaimesta johtuviksi. Tällainen ei olisi neuroanatomisesti mahdollista. Myöskään MS-tauti ei käyttäydy näin. ALS-tautiin oireisto ei sovi ollenkaan. Näiden tautien ongelma on tässä kontekstissa se, että jos lähtee oirelähtöisesti etsimään selitystä Netistä, niin nämä tulevat vastaan. Ilmiö on tuiki tavallinen, oikeastaan.

Mahdolliseksi yhteiseksi nimittäjäksi toisalta kyllä löytäisin tuon raskauden: raskaiden aikana kehossa tapahtuu suuri joukko muutoksia, joista osa on immunologisia, osa linkittyy nestetasapainoon, ja osa taas sivuaa aivan konkreettisesti lihas-jänne-luu- yms. kudosten muovautuvuutta. Näin on oltavakin, jotta lapsi tulisi terveenä ulos. Kuvatut oireet viittaavat osittain myös melko pinnallisten hermojen ongelmaan, eli vika ei ole välttämättä kovin syvällä. Selän suhteen voi olla toisinkin. Patellan päällä oleva juttu ei kuulosta vaaralliselta. Ylipainolla on todennäköisesti osuutensa, ja se sopii hieman muuttamaan esim. maksa-arvoja. Tuo kumartumisessa tuntuva kipu maksan seudussa tuskin on vaarallinen sekään, mutta viestii todennäköisesti siitä, että jossakin on tilaa vähän. Ylävatsan ultraäänitutkimus saattaisi antaa lisävalaistusta ja on jo ehkä tehtykin – mistä muutoin on peräisin arvio maksan rasvoittumisesta (joka ei sekään vähäisessä määrin esiintyvänä ole kovin vaarallinen)?
Lihasnykäykset yms. eivät tässä kokonaisuudessa kuulosta vaarallisilta. Onkohan niskahieronta ollut turhankin tehokasta? Ainakin mies on saanut paikat auki. Purukisko kannattaa ottaa kokeiluun. Hyvää on sekin, että varsin monet järjestelmät on tutkittu ja terveiski havaittu. Netin tutkiminen ei mielestäni liian pitkälle vietynä ole siis oikea ratkaisu edetä, mutta TK-lääkäri tuntuu ottavan asian riittävällä varmuudella.

Julkaistu: 1.10.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.