Antto Kajava
Työterveyslääkäri

Kysymys:
Minulla todettiin keväällä allergia-astma. Henkeäni ahdisti, pihisin ja yskin yöllä. Olen syönyt lääkkeitä aina säännöllisesti siitepölykauden, mutta tänä vuonna oireeni jatkuivat sen yli. Jouduin kesällä nostamaan astmalääkkeen määrää. Välillä keuhkoputkia laajentava lääke auttaa, välillät taas ei.
Viime kesänä minua on vaivannut myös nuha ja silmien kirvely. Kärsin välillä hengenahdistuksen lisäksi rintakivuista ja painontunteesta. Joskus on myös huimausta. Kodissani ei ole lemmikkieläimiä. Yöllä olen nukkunut nyt hyvin. Minulta on otettu keuhkotestit ja tarpeelliset verikokeet, eikä ole löytynyt muuta kuin astma. Voivatko oireeni johtua stressistä, sillä stressaannun herkästi? Hengenahdistukseni ei kyllä yleensä katso paikkaa eikä aikaa, vaan oireet tulevat yhtäkkiä.
Vastaus:
Mikäli olet saanut riittävien tutkimusten perusteella astmadiagnoosin, on toki todennäköistä, että oireesi johtuvat ainakin osittain astmasta. Luotettavaan astmadiagnoosiin vaaditaan ainakin keuhkoputkien virtausta mittaavat tutkimukset (PEF-puhallukset ja/tai spirometria) ja keuhkokuva (tämä lähinnä muiden syiden poissulkemiseksi). Lisäksi tehdään tarvittaessa rasitus- ja kortisonikoe sekä allergiatestejä. Astman lääkkeellisen hoidon kulmakivi on inhaloitava eli keuhkoon hengitettävä kortisoni. Sen annostuksen pitää olla sellainen, että keuhkoputkia avaavien lääkkeiden tarve on vain satunnaista. Jos pelkkä kortisoni ei riitä, käytetään tarvittaessa muitakin tulehdusta lievittäviä lääkkeitä, esimerkiksi antihistamiineja.Stressistä voi joskus aiheutua niin sanottua hyperventilaatio-oiretta, jonka erottaminen astman oireista voi olla vaikeaa. Oireittesi äkillisyys voisi viitata juuri stressiperäiseen hyperventilaatioon. Siihen liittyy usein huimausta, rintakipua ja sormien pistelyä. Myös oireilun ajankohta tukee tätä olettamusta – astma nimittäin vaivaa yleensä voimakkaimmin aamuyöllä ja on harvoin äkillisesti alkavaa. Hyperventilaation hoitoon käytetään yleisimmin paperipussihengitystä sekä tilanteen rauhoittelua. Myös oireen vaarattomuuden tiedostaminen on tärkeää. Mikäli kohtauksesi ovat voimakkaita eivätkä edellämainitut konstit auta, ota yhteys lähimpään päivystyspisteeseen.
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.