Terve.fi

Hei! - 75887

Hei! - 75887

Laura Merivirta

Terveydenhoitaja-imetysohjaaja

Laura Merivirta

Kysymys:

Haluaisin neuvoja sinulta, miten lopettaa imetys?

Olen onnistunut imettämään lastani 1v4kk ja hän ei ole kovin halukas lopettamaan ja se häiritsee sekä yöunia, koska hän söisi monta kertaa yössä edelleen. Onnistuin jo lopettamaan yösyömisen viikon huudatuksella, mutta sitten poika tuli kipeäksi ja kuumeisena ja nuhaisena kiinteät eivät maistuneet sitäkään vähää mitä yleensä, joten näin helpommaksi antaa rintaa myös yöllä. Tästä hän nyt ei haluaisi millään luopua ja kiskoo paitaani myös päivällä jatkuvasti. Tuttia tai pulloa hän ei ole koskaan huolinut, joten niistä meille ei ole apua ja nokkamukista juo ruokailujen yhteydessä kyllä ihan hyvin, mutta olen silti hänelle "jälkiruokana" ja huudattaminen tuntuu kamalalta. Voimakastahtoinen pikku-ukko ei ole nyt kovin helppo tapaus ja hän on jo kolmas lapseni, mutta aiemmin meillä ei ole ollut tällaista tilannetta. Voiko imetyksen lopettaa nopeasti vai pitääkö se tehdä vähitellen? Olen jo vähän väsynyt tilanteeseen ja haluaisin lopettaa imetyksen ennen töihin menemistä.

Lisäksi yritän päästä raskauskiloista eroon ja laihdutuksen vaikutus maidon laatuun mietityttää. Syön terveellisesti ja liikun paljon, joten maidon pitäisi olla kyllä hyvälaatuista, mutta olen 2kk:ssa tiputtanut 11kg ja vielä on ainakin saman verran pudotettavaa, jollei enemmänkin. Lapsi huutaa paljon, voiko tämä johtua laihduttamisesta?

Kiitos etukäteen :)

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, imetys kannattaa lopettaa vaiheittain vähentämällä imetyskertoja. Imetyksen lopetteleminen hämmentää pientä, koska hän samalla tankkaa läheisyyttä. Tämän ikäinen touhuaa päivällä paljon, joten päivän aikana saatu läheisyys ei välttämättä kata koko vuorokauden läheisyyden tarvetta. Tästä syystä läheisyyttä halutaan öisin. Huudatusta ei tarvita, imetyksen voi lopettaa lempein keinoin.

Ensiksi on huolehdittava siitä, että lapsesi saa riittävästi läheisyyttä. Päivän aikana on hyvä huolehtia siitä, että olette lähekkäin, paljon hellyyttä ja silittelyä imetysten lisäksi.

Tämän ikäistä voi päivällä hyvin hämätä: kun hän tulee repimään paitaa, kiinnitetään lapsen huomio muuhun ja hyvällä tuurilla rinta sillä kertaa unohtuu. Jos haluat lopettaa ensin yöimetyksen, kannattaa päivällä antaa rintaa lapsentahtisesti, eli aina kun hän haluaa.

Tassuttelu on lempeä tapa opettaa lasta nukkumaan öisin. Kannattaa muistaa, että imetyksn lopettaminen ei vältämättä lopeta yöheräilyä. Tassuttelussa vastataan lapsen tarpeisiin. Kaikkein tärkeintä on rutiinit, kun asiat toistuvat päivästä toiseen samanlaisina, lapsi osaa odottaa, mitä tapahtuu seuraavaksi. Tassuttelusta löydät lisätietoa mm. MLL:n vanhempain netistä (http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/uni/unikoulu/).

Laihduttamisessa suositellaan rauhallista, hidasta painon pudotusta 0,5 kg / vk.

Tsemppiä haastavassa elämäntilanteessa!

Julkaistu: 22.3.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.