Terve.fi

Hampaan poiston jälkeen

Hampaan poiston jälkeen

Antti Peteri

hammaslääketieteen lisensiaatti

Antti Peteri

Kysymys:

Multa poistettiin alhaalta 3 pv sitten kuutoshammas. Se oli juurihoidettu 30v sitten ja nyt jo niin hapero, että poisto oli edessä. Vielä särkee ihan jonkin verran.

Poisto tapahtui halkaisemalla hammas pihdellä ja vetämällä puolikkaat pois.

Yhtään tikkiä ei laitettu ja näinpä kuoppa on aivan avoin. Juurireikien välistä luu loistaa valkoisena.
Miksi poistoreikä jätetään näin avoimeksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,
Hampaan poiston yhteydessä luuhun syntynyt kuoppa umpeutuu verihyytymällä. Tässä hyytymässä on puolustussoluja sekä paranemiseen tarvittavia muita partikkeleita. Yleensä ei kuoppaa suljeta mitenkään juuri tämän vuoksi. Mikäli hyytymä syystä tai toisesta poiston jälkihoito-ohjeiden noudattamisesta huolimatta lähtee pois, on riskinä että poistokuoppa tulehtuu ja sitä joudutaan paikallisesti hoitamaan vastaanotolla. Tällaisessa tapauksessa noin 3 vrk jälkeen poistosta kipu lisääntyy ja suuhun voi nousta pahaa makua sekä hajua poistokuopasta. Poiston haasteellisuudesta riippuen jälkioireilua voi esiintyä lievenevänä viikonkin ajan.

Julkaistu: 22.1.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.