Terve.fi

Etuhampaiden välinen paine

Etuhampaiden välinen paine

Antti Peteri

hammaslääketieteen lisensiaatti

Antti Peteri

Kysymys:

Terve,

Minulla on nyt hetken ollut sellainen purentavika (mahdollisesti purentavika), että alaetuhampaat tuntuvat painavan etuylähampaita vasten - tai pikemminkin, yksi alahammas painaa yhtä tiettyä kohtaa ylähampaiden välisestä alueesta, kun suljen suuni. Eli etuala sekä ylähampaiden yhteydessä tuntuu luonnotonta painetta suun ollessa kiinni normaalissa asennossa.

Tämä ongelma syntyi tammikuun alussa, kun kävin paikkauttamassa toisen etuhampaani, joka oli etuhampaiden välisestä kulmasta hiukan kulunut millin tai pari. Lääkäri tasoitti sitä muoviaineksen avulla, mutta tätä varten hän työnsi jonkinnäköisen liuskan etuhampaideni väliin, jottei hän vahingossa kiinnitä niitä yhteen. Tämä liuska kuitenkin liukui ikävästi etuhampaiden välisen ikenen sisään, jättäen siihen arven.

Kun samana iltana pesin hampaani, kyseisestä ienalueesta vuoti verta, ja siinä näkyy pienenpieni arpi vielä tänäkin päivänä. Kun heräsin paikkauksen jälkeisenä aamuna, tunsin tuon purentavian ensimmäisen kerran — eli että etualahampaani painaa etuylähampaideni välistä aluetta luonnottomasti, niin että siinä tuntuu painetta. Kävin samalla lääkärillä asiasta puhumassa, mutta hän ei havainnut mitään ongelmaa.

Olen antanut asian olla nyt jo kuukauden verran, mutta se ei ole muuttunut mihinkään. Olen yrittänyt tutkia asiaa netin avulla, ja löytänyt seuraavia mahdollisia syitä ongelmaan:

1. Tuo ienen sisään uponnut liuska on jotenkin haavoittanut ientäni, minkä takia hampaiden kosketessa tuntuu painetta. (http://patient.info/forums/discuss/l-have-a-weird-sensation-of-pressure-in-my-front-upper-teeth-484819)

2. Yritin hampaan paikkauksen jälkeisenä yönä nukkua kasvot täysin ylöspäin, koska olin lukenut että tämä mahdollisesti vähentäisi yöbruksauksen mahdollisuutta (hampaani olivat sen takia kuluneet.) Onko tämä jotenkin mahdollisesti muuttanut leukani asentoa? Leukani nykyään naksuilee avatessa, mutta en ole varma onko asia ollut näin ennen ongelmaakin.

3. Olisiko tämä uusi etuhampaan paikka jotenkin luonnoton purennalleni, eli tämä paineen tunne tulee siitä että alahampaani osuisi nykyään tuohon paikattuun kohtaan. Toisaalta, muovia ei tosiaan lisätty kuin maksimissaan parin millin verran.

Tilasin tätä asiaa varten varmuuden vuoksi purentakiskon, ja sen valmistus on huhtikuussa. Mutta en ole varma tuleeko se tätä ongelmaa korjaamaan.

Ymmärrän että tähän vaivaan on miltei mahdotonta antaa kunnollista vastausta pelkästään tämän perusteella, mutta ajattelin vain kysyä jos teiltä löytyy aiempaa kokemusta tälläisen etuhampaiden välisen luonnottoman paineen kanssa.

Kiitos ajastanne.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Näkemättä purentaasi saa kertomasi perusteella sellaisen käsityksen että ongelma on alkanut juuri tuon paikkauksen yhteydessä. Suun asentotunto on herkkä ja pienikin korotus täytteissä voi tuntua epänormaalina. Uskon siis että ensisijainen ongelma on tämä mahdollisesti korottava täyte. Arpeutumiseen liittyen paineen tunnetta ei hampaiden yhteenpuremismielessä noin voimakkaana pitäisi jäädä.

Julkaistu: 6.2.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.