Terve.fi

Ehkäisy, joka ei niukistaisi kohdun limakalvoa

Dosentti, naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Mervi Halttunen-Nieminen
Julkaistu 29.9.2017

Kysymys:

Hei! Minua on vaivannut yksi asia jo monta vuotta. Olen 26-vuotias, ollut naimisissa 5 vuotta ja käyttänyt ensin yhdistelmäehkäisypillereitä ja nyt pari kolme vuotta Evra-laastaria. En haluaisi, että ehkäisyteho perustuu siihen, että kohdunkaulan lima niukkenee niin, että jo hedelmöittynyt alkio ei voi kiinnittyä siihen. Minulle on aivan ok, se että munasolu ei irtoa, pääse hedelmöittymään tai se että munasolu ei pääse kohtaamaan siittiöitä, mutta näen sen periaatteellisesti vääränä jos jo hedelmöittynyttä munasolua estettäisiin kiinnittymästä. Mikä voisi olla minulle sopivin ehkäisymuoto? Vai onko se niin että yhdistelmäehkäisypillereihin kuuluu luonnollisesti se, että ne myös vähentävät kohdunkaulan limaa? Olisiko joku yhdistelmäehkäisyvaihtoehto joka tekisi tätä “liman poistoa” mahdollisimman vähän? Olen surffailut netissä tunteja ja tunteja etsien vastausta, mutta en ole löytänyt… Kiitos jo etukäteen!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, yhdistelmäehkäisyvalmisteet (pillerit, laastarit ja emätinrenkaat) vaikuttavat siten, että munarakkula ei kypsy, eikä munasolu irtoa. Eli käyttämäsi laastari toimii tällä mekanismilla, alkioita ei synny! Pelkkää progestiinia sis valmisteet kuten minipillerit, hormonikierukat ja implantit vaikuttavat kohdunkaulan limaan estäen siittiöiden pääsyn hedelmöittämään munasolua. Kaikki menetelmät vaikuttavat myös kohdun limakalvoon, jolloin mahdollinen alkio ei pääse siihen kiinnittymään.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.