Terve.fi

Ehkäisy - 81048

Lääkäri, kolmen lapsen äiti

Maija Kautonen

Kysymys:

Hei,

olisin kysynyt Evra depot laastarista ja Nuvaring renkaasta. Olen 181cm pitkä ja painan 106 kiloa tällä hetkellä. Olenko liian ylipainoinen käyttämään näitä ehkäisy menetelmiä? Onko näiden menetelmien teho laskenut ja olenko liian riski rajoissa sairastumaan veritulppaan painoni takia ?Suvussani ei ole tälläistä historiaa muuten olen perusterve.

En ole parisuhteessa joten onko minun ehkäisyn kannalta hyödyllistä käyttää välttämättä mitään säännöllistä ehkäisy menetelmää  hyvin epäsäännöllinen seksin/ raskauden ehkäisyssä? 

Kiitos. 

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei!

On hyvä, että pohdit raskaudenehkäisyä, vaikka et ole vakituisessa parisuhteessa. Sinun kohdallasi tärkein ehkäisyväline on kondomi, mutta lisäksi suosittelen jotain muuta, säännöllistä ehkäisyä. Kondomin raskaudenehkäisyteho voi olla käyttäjästä ja käyttötilanteesta riippuen hyvin vaihteleva. Kondomi on kuitenkin ainoa ehkäisin, joka voi ehkäistä sukupuolitaudeilta, esim. klamydia. (Sivuhuomautuksena suosittelen kaikille irtosuhteita harrastaville klamydiatestin tekemistä 6kk välein ja vakituisessa parisuhteessa kondomista luopuneille klamydiatestin tekemistä kerran rutiinisti.)

Kehon painoindeksin vaikutuksesta hormonaalisten ehkäisymetodien tehoon on ristiriitaisia tutkimustuloksia, joidenkin mukaan kehon painoprosentti ja etenkin rasvakudoksen määrä saattaa alentaa tehoa. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole olemassa esim. eri määrän hormoneja sisältäviä ehkäisyrenkaita tai laastareita painoindeksin mukaan määrättäväksi, enkä usko sen olevan tarpeenkaan. Tärkeintä ehkäisyssä on huolehtia sen säännöllisyydestä ja tarvittaessa lisäksi kondomin käytöstä, näiden pitäisi yhdessä taata jo hyvin luotettava ehkäisyteho.

Itse suosittelen asiakkaille enemmän ehkäisyrengasta kuin laastaria. Asiakastyytyväisyys renkaaseen on mielestäni suurempi ja se on luotettavammin käytettävä, laastarissa voi olla ongelmaa paikallaanpysymisen kanssa esim. hikoillessa tai yksilöllisesti uidessa tai peseytyessäkin.

Ehkäisyrenkaasta yhdistelmähormonivalmiste vapautuu elimistöön tasaisesti koko vuorokauden ajan, näin ollen siinä hyvin herkkien yksilöiden mielialamuutokset esim. yhdistelmäpillereistä tulevaan hormonivaikutukseen verrattuna vähenevät. Samaa rengasta käytetään taukoamatta 3 viikkoa, eli tuote ei vaadi päivittäistä muistamista käytössä. Renkaalla voi melko helposti siirtää kuukautisten alkamisen ajankohtaa tai kaksi rengasta peräjälkeen käyttämällä harventaa kuukautisten määrää, tästä ei ole mitään haittaa, päin vastoin! Ehkäisyrengas voi lisätä valkovuodon määrää. Tämäkään ei ole millään lailla vaarallista ja kannattaakin antaa elimistölle ainakin 3 kk aikaa totutella uuden ehkäisimen käyttöön. 

Monet hormonaaliset ehkäisyvalmisteet vähentävät kuukautiskipujen ja kuukautisvuodon määrää suurella osaa käyttäjistä.

Sinun kohdallasi, kuten kaikkien ehkäisyä aloittavien tai reseptiä uusivien kohdalla on syytä käydä läpi mahdolliset riskitekijät veritulppaan (sukurasite, aurallinen migreeni, tupakointi) ja mitata verenpaineesi, reilusti koholla oleva verenpaine vaatii seurantaa ja tarkemman harkinnan mikä ehkäisy sopii. Nykyään lähes kaikkiin ongelmatilanteisiin löytyy sopiva ehkäisy kondomin lisäksi.

Yhdistelmäehkäisyn pieni lisääntynyt veritulppariski on suurimmillaan muutaman kuukauden ehkäisyn aloittamisen jälkeen, myös uudelleenaloittamisen jälkeen. Sen takia suosittelen kaikille, että kun ehkäisy on aloitettu kerran, kannattaa sitä jatkaa taukoamatta, vaikka ei olisikaan juuri sillä hetkellä parisuhteessa. Myös ehkäisyvalmisteen vaihtaminen toiseen kannattaa tästä syystä tehdä ilman taukoa. 

Kannattaa varata rohkeasti aika omaan ehkäisyneuvolaan tai yksityiselle gynekologille ehkäisyn aloittamista varten, vaikka et juuri tällä hetkellä olisikaan seurustelusuhteessa.

Ystävällisin terveisin,

Maija Kautonen

Julkaistu: 15.5.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.