Hyvinvointi

Aurallinen migreeni + e-pillerit

28.12.2016 Terve.fi
Kysymys

Hei!

Olen 21-vuotias nuori nainen (173 cm, 63 kg). Hakeuduin hiljattain YTHS:n terveydenhoitajan vastaanotolle saadakseni reseptin e-pillereitä varten. Vastaanotolla kuitenkin selvisi, ettei minulle suositella e-pillereitä, koska minulla on ollut aurallisia migreenikohtauksia (aivoinfarktivaara?). Terveydenhoitaja kuitenkin sanoi, että voimme yrittää saada lääkäriltä reseptin e-pillereihin, jos niin haluan. Lääkäri suostui kirjoittamaan minulle reseptin GESTINYL 20/75 e-pillereihin.

Nyt olen kuitenkin alkanut miettiä uudestaan, kannattaako minun aloittaa noiden pillereiden syömistä vai ei. Minulla oli ala-asteen lopulla ja yläasteen alussa muutamia aurallisia migreenikohtauksia. Sen jälkeen minulla on muistaakseni ollut vain yksi aurallinen migreeni, noin vuosi sitten. Migreeni alkaa näköhäiriöillä, jolloin näkökentässä menee ”matoja” ja myöhemmin alkaa kova päänsärky.

Tavallista päänsärkyä minulla on silloin tällöin. En tupakoi ja harrastan melko säännöllisesti liikuntaa. Kuukautiseni ovat aina olleet hieman epäsäännölliset, aika runsaat ja välillä myös todella kivuliaat. Toivoisin, että e-pillerit auttaisivat myös näihin vaivoihin, mutta ensisijaisesti haluan aloittaa ne ehkäisytarkoituksessa. En ole syönyt e-pillereitä aikaisemmin.

Kuinka suuri ja tarkalleen millainen riski yhdistelmäehkäisypillereiden syömiseen siis liittyy, jos on aurallinen migreeni? Ilmeisesti riski ei ainakaan ole kovin iso, koska lääkäri minulle nuo pillerit kuitenkin kirjoitti? Onko tämä kyseinen pillerimerkki paras vaihtoehto, vai olisiko joku toinen merkki minulle sopivampi? En mielellään haluaisi aloittaa minipillereitäkään, koska pelkään, että kuukautiskiertoni menee niistä täysin sekaisin.

Ymmärrän, etteivät e-pillerit koskaan ole täysin riskittömiä, mutta onko riski paljonkin suurempi minun kohdallani? Haluaisin vielä saada toisen lääkärin mielipiteen asiasta ennen kuin aloitan pillereiden syömisen.. Kiitos paljon avusta!

Vastaus
Vastaaja Mervi Halttunen-Nieminen
Dosentti, naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Hei, aurallinen migreeni on yhdistelmäehkäisyvalmisteiden (pillerit, laastari, rengas) ehdoton vasta-aihe juuri tuon korostuneen aivoinfarktiriskin vuoksi. Mitään turvarajaa migreenikohtausten määrällä tai siitä milloin viimeisin aurallinen kohtaus oli, ei ole. Nuorilla aivoinfarktiriski on pienempi, mutta ei olematon. Niinpä en uskalla sinulla yhdistelmävalmisteita suositella, valmisteen keskenään ovat kaikki yhtä riskillisiä. Tiedän, että osa lääkäreistä hyväksyy hoitokokeilun, eli jos aurallistakin migreeniä on ollut erittäin harvoin tai akuan aikaa sitten, ja nainen on muutoin täysin terve, normaalipainoinen eikä tupakoi, katsotaan epillerin kanssa muutama kuukausi…. mutta tähänkin liittyy kyllä aivoinfarktiriskiä. Oletko miettinyt esim. minihormonikierukkaa? Se on tehokas, turvallinen, vuotoa ja kipua vähentävä 3 vuoden ehkäisymenetelmä, jonka lisäetu on vielä se, ettei päivittäistä muistamista tarvita! Käytössä se tulee myös pillereitä halvemmaksi.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi