Terve.fi

Apua couperosaan

Kauneustoimittaja

Kaisa Hatakka-Huhtala
Julkaistu 12.4.2010

Kysymys:

Minulla on aina ollut couperosaan taipuvainen iho, mutta nyt oireet ovat villiintyneet ja posket ovat alkaneet rusottaa toden teolla. Vietän paljon aikaa ulkona. Miten minun pitäisi suojautua ulkoilmassa? Entä mikä rauhoittaa oireet?

Näytä vastaus

Vastaus:

Couperosa on tyypillinen iho-ongelma etenkin pohjoismaalaisilla naisilla. Se kulkee usein suvussa. Couperosassa ihon pienet hiusverisuonet ovat laajentuneet, mikä näkyy iholla punaisuutena. Couperosan tyypilliset esiintymispaikat ovat poskipäät, nenä ja nenänpielet. Oireet alkavat keskimäärin 30–50 vuoden iässä ja kehittyvät tyypillisesti ihoon, joka on on kuiva, herkkä tai ohut tai jonka verisuonet ovat rakenteeltaan heikot. Liiallinen auringonotto, ihon paleltuminen, sairaudet, tupakointi ja alkoholi pahentavat oireita.Couperosa-iholle sopivat ennen kaikkea rauhoittavat, kosteuttavat ja suojaavat tuotteet. Markkinoilla on couperosa-iholle tarkoitettuja paikallisvoiteita, jotka suojaavat ja vahvistavat ihoa ja sisältävät usein vihreää värisävyä, jolla punaisuutta saadaan häivytettyä. Myös naamioiden säännöllinen käyttö hellii couperosa-ihoa. Saunaan mennessä kasvoille voi laittaa voidenaamion, ja pakkasella kasvot kannattaa suojata hyvin esimerkiksi kaulahuivilla. Aurinkovoiteiden on hyvä kuulua vakiovarusteisiin.

Ihon hoidossa kannattaa välttää voimakasta hankausta ja kuorintaa ainakin couperosasta punoittavilla alueilla. Puhdistustuotteiden tulee olla hellävaraisia ja alkoholittomia. Kosteusvoiteeksi kannattaa valita kevyt päivävoide ja ravitseva yövoide. Hoitamaton couperosa voi kehittyä ruusufinniksi asti, joten jos oireet eivät pysy kurissa omin konstein, kosmetologit voivat poistaa pintaverisuonia sähkövirran ja laserin avulla. Myös valoterapia ja ultraäänihoito ovat tehonneet joillakin.

Lue myös: 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.