Terve.fi

Rosacea kasvoissa

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu: 19.12.2005

Kysymys:

Olen hieman yli 30-vuotias nainen. Ihoni on aina ollut herkkä ja punoittava. Kuukausi sitten kosmetologi totesi, että minulla on rosacea. Poskeni ja nenäni punoittavat välillä kovastikin. Minulla on myös näppylöitä, enemmän ja vähemmän. Ihoni on todella hankala ja suoraan sanottuna ruma.Kerro rosaceasta, sehän ei koskaan parane. Miten hoidan ihoani, jotta se olisi mahdollisimman hyvä ja oireeton? Kuulin että jonkinlainen lääkitys auttaisi. Onko se väliaikainen vai palaako oireet kun lääkekuuri loppuu? Entä nenän kauhea liikakasvu, joka saattaa tautiin liittyä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Koska kosmetologi ei saa eikä ehkä osaakaan tehdä diagnoosia, sinulla voi olla joku muu iho-ongelma. Se saattaa hyvinkin olla esimerkiksi finni/akneongelma. Lienee parasta käydä ihotautilääkärin puheilla.

Kerron rosaceasta eli ruusufinnistä siis yleisellä tasolla tarkemmin. Ruusufinni on krooninen ihosairaus. Se on tavallisempi naisilla ja ilmenee keski-iässä 30?50 ikävuoden välillä. Syytä ei tiedetä. Pahenemisvaiheet ovat sille tyypillisiä. Ihottuma esiintyy tyypillisesti kasvojen keskialueella, ja sen piirteitä ovat pienet märkärakkulat, laajentuneet hiussuonet ja punoitus. Niin sanotut ihomadot eivät kuulu tähän ihottumaan. Pitkään jatkuneen sairauden seurauksena voi kehittyä takavuosien radioselostaja Pekka Tiilikaisesta tuttu isohko perunanenä, rhinophyma, joka johtuu talirauhasten liikakasvureaktiosta.

Ihottumaa saattavat pahentaa kuumat juomat, voimakkaat mausteet, auringonvalo ja saunominen, mutta ei välttämättä. Aknesta sen erottaa muun muassa ihomatojen puuttuminen. Suunympärysihottumasta taas puuttuvat laajentuneet hiussuonet. Joskus niin sanottu LED-sairauteen liittyy ruusufinniä muistuttava kasvojen keskialueen ihottuma.

Paras hoito on nykykäsityksen mukaan metronidatsolivoide. On käytetty myös atselaiinihappo- ja permetriinivoiteita sekä rikkiä sisältävää paikallishoitoa. Tetrasykliini-nimistä antibioottia on käytetty kuureina myös. Aurinkovoide voisi olla hyvä ajatus auringonsäteiltä suojaavana keväisin ja kesäisin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.