Rauhoita herkkä iho

Rauhoita herkkä iho
Kun iho heittäytyy herkäksi, ovat hyvät neuvot ja oikeat toimenpiteet kultaakin kalliimpia.
Julkaistu 2.3.2009

1. Mistä ihon herkkyys johtuu?

Perimä määrää, minkälainen iho ihmisellä on. Ihotyyppi sekä ihon kunto voivat kuitenkin vaihdella vuodenajan ja hoitotottumusten mukaan. Herkistymistä saattaa aiheuttaa esimerkiksi epäsopiva kosmetiikka. Sisäiset tekijät, kuten stressi, ravinto ja sairastelu, heijastuvat ihon kykyyn sietää ärsytyksiä. Myös ulkoiset olosuhteet, kuten pakkanen ja sauna, vaikuttavat ihon kuntoon.

2. Onko jokin ihotyyppi muita alttiimpi herkistymiselle?

Useimmiten herkkyyttä esiintyy normaalissa ja kuivassa, ohuessa ihossa. Herkistyminen ei kuitenkaan ole yksinomaan ihotyypistä kiinni, joten myös rasvoittuva iho voi olla herkästi reagoiva.

3. Mihin herkkä iho reagoi?

Herkkä iho reagoi yleensä kaikkeen normaalista poikkeavaan. Ärsytyksestä kertovaa punoitusta voivat aiheuttaa yhtä lailla väärät hoitotuotteet tai -toimenpiteet, kuten liian tehokas kuorinta tai tulisesti maustettu ruoka. Myös ihon voimallinen käsittely – mustapäiden puristelu ja finnien nyppinen – voi aiheuttaa ihon herkistymistä. Samoin pitkäaikainen lääkitys vaikuttaa ihon kuntoon.

4.Miten herkkä iho oireilee?

Herkkä iho on yleensä punakka, mahdollisesti kuuman ja karheankin tuntuinen, ja siinä saattaa esiintyä laajentuneita hiusverisuonia eli couperosaa.

5. Miten herkkää ihoa hoidetaan?

Ihonhoitoon kannattaa käyttää herkälle iholle kehitettyjä koostumuksia. Niitä on laaja valikoima useissa kosmetiikkasarjoissa. Herkän ihon kotihoito mahdollisimman sopivilla tuotteilla on erittäin tärkeä asia: iho kärsii vääristä tuotteista. Tuloksia saavutetaan vain, kun ihoa hoidetaan säännöllisesti ja tunnollisesti.Hellävaraiseen puhdistukseen sopii puhdistusemulsio, jonka voi pesun sijaan pyyhkiä iholta kasvopaperilla. Alkoholiton kasvovesi on tärkeä puhdistuksen jälkeen. Se palauttaa ihon pH:n normaaliksi ja valmistaa ihon seerumia ja voidetta varten. Voiteiden ja seerumien tarkoituksena on paitsi kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa myös poistaa punoitusta ja kireyden tunnetta.

6.Miten ihon herkistymistä voi torjua?

Ihon hyvinvointia edistävät mahdollisimman tasapainoiset elämäntavat: säännöllinen uni ja terveellinen ravinto. Esimerkiksi tulista ruokaa kannattaa välttää, jos sen tietää aiheuttavan ihon ”hehkumista”.Ihon suojaus ulkoisilta rasitustekijöiltä vähentää ärsytysriskiä. Asianmukainen suojavoide puskuroi pakkasen, tuulen ja auringon vaikutusta. Myös kosteusvoiteen päälle levitetty meikkivoide suojaa ihoa viimalta ja kylmältä. Saunaan mentäessä kasvoille voi levittää joko tarkoitukseen sopivan suojavoiteen tai naamion.Ihon hoitaminen oikeilla tuotteilla, etenkin kosteuttaminen, on tärkeää. Kosteusvoiteen vaikutusta voi tehostaa seerumilla. Hätätilanteissa nopean avun antaa voidemainen naamio, joka kosteuttaa ja rauhoittaa.Ihoa ei saa rasittaa liian voimakkailla tuotteilla. Esimerkiksi mekaanisen kuorinnan sisältämät rakeet ärsyttävät lisää jo valmiiksi punoittavaa ihoa. Sen sijaan entsyymikuorinta on hellävaraisempi menetelmä.

7. Miten kosmetologi hoitaa herkkää ihoa?

Hoidoissa keskitytään rauhoittamaan ja tasapainottamaan ihoa, saamaan punoitus sekä karheus pois. Tuotteet sisältävät muun muassa ihon vastustuskykyä parantavia antioksidantteja, kuten valkoista teetä, sekä silkkiproteiinin kaltaisia, tehokkaasti kosteuttavia ja pehmittäviä aineosia. Hoidossa käytettäviä tuotteita saa toki myös kotihoitoon.Perinteinen klassinen kasvohieronta voidaan korvata lymfahieronnalla. Se vaikuttaa ihon nestekiertoon poistamalla nesteitä ja kuona-aineita kudoksista.

8.Mitä muuta apua kosmetologilta saa kuin hoitoa?

Kosmetologilta saa ohjeita kotihoitoon ja apua tuotteiden valintaan. Kasvohoidon yhteydessä tehdään ihoanalyysi, jossa tutkitaan perusteellisesti ihon kunto. Lisäksi asiakkaalle esitetään hoitotottumuksiin ja elämäntapoihin liittyviä kysymyksiä, jotta jokaiselle löytyisivät parhaat tuotteet ja hoitolahoidot.

Asiantuntija tuotepäällikkö, kosmetologi-estenomi Susanna Vesanen, Greencos Oy

Kommentoi »