Terve.fi

ALS pelko - 88171

ALS pelko - 88171

Hannu Laaksovirta

neurologian erikoislääkäri

Hannu Laaksovirta

Kysymys:

Hei,

Olen 32-vuotias, urheilullinen, yksivuotiaan pienen pojan äiti. Omituiset oireeni alkoivat alkuvuodesta ja kävin silloin lääkärissäkin niiden vuoksi. Tällöin minulla oli päivittäistä päänsärkyä ja huimausta, mutta myös puutumisia ja kihelmöinnin tunnetta ympäri vartaloa. Myös käteni puutuivat voimakkaasti öisin ja jalkapohjat olivat herkän tuntuiset aamuisin. Vaiva tulkittiin hyvin pitkälti tukirankaperäiseksi ja sitä jäätiin seurailemaan toistaiseksi. Verikokeita tosin otettiin ja niissä ei selvinnyt mitään erityistä perusverenkuvan, munuaisten toiminnan tai reumatekijän osalta. Oireet hävisivätkin pikkuhiljaa useaksi kuukaudeksi, mutta nyt noin kuukauden ajan olen alkanut kärsiä uudelleen lähinnä puutumisoireista. Päänsärkyä/huimausta ei ole enää, mutta lieviä kihelmöintejä saattaa tulla edelleen silloin tällöin ja milloin mihinkin. Kädet puutuilevat välillä öisin ja jalkapohjat tuntuvat aamulla taas aroilta. Sen lisäksi jatkuva lievä puutumisen tunne paikantuu nyt erityisesti vasemman käden pikkurilliin säteillen vähän myös nimettömään. Myös vasemman jalan kantapää on välillä lievästi turta, mutta ei koko ajan. Lisäksi huomasin, että nyt polveeni on ilmestynyt elohiiri, niin ikään vasemmalle puolelle, ja tämä säikäytti minut toden teolla. Tämän lisäksi minulla on kipuilua kummankin puolen polvissa ja ranteissa, joskaan en tiedä liittyykö se tähän samaiseen vyyhtiin vai johtuuko lähinnä lapsen kanniskelusta ja runsaasta jalkapallon pelaamisesta mökillä. Voimattomuuden tunnetta en ole havainnut, vaikka totta puhuen olen tarkkaillut itseäni jatkuvasti ja rekisteröinyt jokaisen pienenkin tilanteen, jossa jotakin poikkeavaa tapahtuu. Pystyn edelleen vetämään ryhmäliikuntatunteja muille ja käsien kohdalla ei ole ongelmaa esimerkiksi soittaa pianoa tai suorittaa muita sorminäppäryyttä vaativia tehtäviä. Kliinisessä tutkimuksessakaan ei toistaiseksi ole havaittu poikkeavaa.

Kysyisinkin nyt, viittaavatko oireeni esim. varhaisvaiheen MS-tautiin tai ALS:iin tai johonkin muuhun neurologiseen sairauteen? Olen menossa uudelleen lääkärille asian tiimoilta, mutta jonojen ollessa pitkät, meinaa mielenterveyteni järkkyä tätä asiaa vatvoessa.

Kiitos vastauksestasi!

Näytä vastaus

Vastaus:

Tähän on helppo vastata. Kysymyksessä kuvattu oireisto ei sovi ALS-tautiin. Oireisto on aivan liiaksi sensoriselle eli tuntojärjestelmien puolelle painottuvaa. Ihmisen tuntojärjestelmä on itse asiassa aika monipuolinen: on kylmä-lämpö- , värinä-, asento-, kipu- ja useampikin kosketustunto jne. Mihinkään näistä ei ALS iske – aivan vähäisin poikkeuksin, mutta niistä ei tässä ole kysymys. Kysyjää paljolti huolestuttanut oire on tuo elohiiri, joka toki on liikepuolen eli motorisen järjestelmän oire, mutta muutamat faskikulaatiot siellä täällä tai paikallisemminkaan eivät ole kehittyvän ALSin merkki. Tarkemmin sanoen: ne eivät siihen riitä. Tätä ei saa tulkita niin, että lisätään itsetarkkailua, josko faskikulaatioita tulisi enemmän ja polven seutuun tai muualle “kuoppia”, jotka sitten tulkittaisiin lihasten kuihtumiseksi. Siis: ei ole ALS.

Myöskään MS-tautiin oireet sopivat varsin huonosti. On liikaa monipuolisuutta, suhteellisen nopeata paikan ja muodon vaihtelua ja myös vaihtelua vuorokaudenajan mukaan. MS ei juurikaan käyttäydy näin. Ongelmana siinä ovat kirjallisuudesta löytyvät, sinänsä tosi monimuotoiset oireet, jotka on sitten helppo sovittaa omaan koettuun ruumiinkuvaan. Korostunut tarkkailu toimii tässäkin asianomaisen riesaksi.
Se, että lääkärin arvio on tulossa, on hyvä asia. Sitä odotellessa on oikea tapa suhtautua asiaan harrastaa kivaksi koettua kohtuullista sosiaalista liikuntaa, joka on omiaan vähentämään erilaisia, osin alitajuisiakin jännitysmekanismeja, joita ensisijaisesti sijoittaisin oireiden taustalle.

Julkaistu: 14.6.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.