Terve.fi

Alkoholi ja alkuraskaus - 88357

Alkoholi ja alkuraskaus - 88357

Merja Tuomi-Nikula

Lääketieteen lisensiaatti

Merja Tuomi-Nikula

Kysymys:

Hei Merja. Olemme yrittäneet lasta muutaman vuoden. Nyt onneksemme on tärpännyt. Iloa varjostaa huoli alkuraskauden aikana juodusta alkoholista. Ovulaatio on ollut ilmeisesti päivänä rv 2+2. Raskaustestin tehtiin rv 3+1 ja se näytti negaa. Samana iltana (rv 3+1) alkoholia meni 2 annosta ruuan kanssa. Seuraavana päivänä (rv 3+2) meni yksi annos. Kolmannen kerran alkoholia meni 0,5 annosta päivänä rv 4+0 ja seuraavana päivänä (rv 4+1) raskaustesti näytti plussaa. Määrät ovat pieniä, mutta silti asia vaivaa mieltämme todella paljon. Vaimo on ollut juomatta aina kun raskaus olisi ollut mahdollista. Siksi asia tuntuu erityisen pahalta. Eli onko mahdollista että alkiolle on tullut jotain vaurioita noilla kolmella alkoholin nauttimiskerralla? Millainen todennäköisyys sille on?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä Kysyjä

Onneksi olkoon raskaudesta. Kyseiset alkoholimäärät ovat niin pieniä, joten kukaan ei pysty varmuudella sanomaan mistään haitasta sikiölle tuona raskauden aikana ja näistä määristä. Olkaa siis huoletta, en näe mitään tarvetta huolestua tilanteesta.

Foolihappolisä kannattaa raskauden aikana käyttää ja vitamiinit saa parhaiten nyt ruuasta.

Voikaa siis kaikki kolme oikein hyvin ja Onnellista raskaus aikaa.

Julkaistu: 1.8.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.