Terve.fi

Alavatsan kipuilu - 70217

Dosentti, naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Mervi Halttunen-Nieminen
Julkaistu 19.6.2013

Kysymys:

Hei! Olen 21 vuotias nainen ja kysymykseni koskee alavatsakipuja.

Olen kärsinyt alkuvuodesta asti erilaisista vatsaoireista, kuten erilaisista vatsakivuista, ilmavaivoista, löysävatsaisuudesta. Asia tutkittiin keväällä ja tutkimusten jälkeen lääkäri totesi minulla hyvin todennäköisesti ärtyneen suolen oireyhtymän, eli toiminnallisen vatsavaivan. Tutkimuksissa (ultra, verikokeet, pissanäyte) ei löytynyt mitään poikkeavaa. Kipuja on myös oikealla alavatsalla ja kävinkin vielä sen takia erikseen yksityisellä gynekologilla. Mitään poikkeavaa ei kuitenkaan löytynyt ultrassa ja hän epäili sen olevan suolistoperäistä. Sukupuolitaudit on myös testattu ja papa-näyte otettiin reilu puoli vuotta sitten. Jatkotutkimuksiin ei kuulma tällä erää ole tarvetta. 

Minua jäi kuitenkin mietittymään, voisiko alavatsa kivuissa kuitenkin olla syynä jokin muu kuin suolisto. Oireet kyllä alkoivat samoihin aikoihin muiden vatsaoireitteni kanssa. Kipu on siis lähinnä pientä vihlomista juuri oikealla alavatsassa. Kipu ei noudata mitää säännönmukaisuutta, ei siis esiinny jossain tietyssä vaiheessa kiertoa, vaan voi olla milloin vain. Olen syönyt e-pillereitä kohta vuoden, enkä muista vastaavanlaista kipua esiintyneen ennen pillereitä, en siis ole koskaan kärsinyt kivuliaista kuukautisista tms. Mitä nyt ensimmäisinä vuotopäivinä hieman alavatsaa nipistelee, mutta olen olettanut sen olevan normaalia.

Kipu ei ole kovaa, eikä pahene liikkuessa tai tärinässä. Joskus vatsaa venyttäessä saattaa pientä kipua esiintyä, mutta myös muualla vatsassa kuin alavatsalla. Painellessa alavatsa ei arista eikä gynekologisissa tutkimussa esiintynyt kipua missään. Minua silti pelottaa, että alavatsakivut johtuvatkin esimerkiksi endometrioosista. Lähitulevaisuudessa lapsen teko on ajankohtaista, joten mahdollinen lapsettomuus pelottaa. Tulisiko asiaa tutkia vielä?

Kiitos paljon vastauksesta!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, kuvaamasi oireet eivät sovi millään lailla pelkäämääsi endometrioosiin! Eli pitäisin oirettasi suolistoperäisenä, eli ärtynyt paksusuoli-oireena. Et kertonut, onko sinua koskaan leikattu, esim umpilisäke poistettu? Jos on, niin osa kivuista voi olla ihan kiinnikekipuakin, ja se on vaaratonta, joskin kiusallista. Olet varmaan saanut ohjeet ruokavaliosta ja mahdollisuuksien mukaan stressin välttämistä! Sinut on tutkittu sangen perusteellisesti mm ultralla ja eriliasilla testeillä, tuskin on syytä mihinkään muuhun lisätutkimukseen. Gynekologiset sairaudet eivät oireile kuvaamallasi tavalla, enkä osaa yhdistää oirettasi myöskään epillereihin.

Kun lapsenteko on ajankohtaista, lopeta pillerit, ja saat heti lähteä yrittämään raskautta. Pillerin hormonit erittyvät virtsan kautta kehosta pois muutamassa päivässä, ja 199/200:lla naisella samantien aivolisäke ´herää´ ja kuukautiskierto käynnistyy. Eli sinun ei tarvitse pitää mitään ´karanteenikuukausia´. Raskauden mahdollisuus on aina ´kahden kauppa´, eli sekä miehen siittiöt että naisen munasolu tarvitaan hyvänlaatuisina, ja naisen khtu vastaanottavaisena. Raskaus alkaa 80%:n todennäköisyydellä ensimmäisen vuoden aikana.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.