Terve.fi

Alaselän kipu ja hermojuurivaurio

Alaselän kipu ja hermojuurivaurio

Hanna Junttila

LL, liikuntalääketieteen ja fysiatrian erikoislääkäri, kuntoutuksen erityispätevyys

Hanna Junttila

Kysymys:

Olen 38-vuotias ikäni kestävyysurheilua (hiihto, juoksu, suunnistus) harrastanut nainen. Nuoresta saakka olen kärsinyt ajoittain nilkan, polven ja lonkan kipeytymisestä. Yli 10 km juoksu on kipeyttänyt polven ja lonkan seudun. Nilkat ovat nyrjähtäneet useita kertoja. Alaselkä väsynyt helposti. Minulla on lievä skolioosi ja korostunut lordoosi. Työni on toimistotyötä, mutta minulla on sähköpöytä ja pyrin jaksottamaan työtä. Kesällä 2015 alaselkäkipu äityi todella pahaksi ja säteili jalkaan, joka myös puutui. Lopulta virtsaummen takia tehtiin välilevyn pullistuman leikkaus L5-S1 väliin (laminektomialla). Oireita ehti olla reilun kuukauden. Kivut jäivät leikkaukseen ja kuntouduin hyvin. Leikkauksen jälkeen aloitin varovasti (sauva)kävelyn ja pilateksen. Mutta n. 5 kk kuluttua leikkauksesta saman jalan varpaat alkoivat puutua ja pikkuhiljaa kipuja ilmestyi alaselkään ja jalkaterään. Kivut ja puutuilu pahenivat vähitellen, mutta MRIssä ei löytynyt näihin selitystä. Tammikuussa 2017 tehtiin ENMG-tutkimus, jossa todettiin “subakuutti hermojuurivauria L5-tasolla”. Asiaa ei minulle selvitetty sen kummemmin. Ei käsitystä, mistä on voinut tulla ja mikä on mahdollinen ennuste. Otettiin myös uusi MRI, jossa ei uutta pullistumaa. Fasettinivelissä lievää nesteilyä. Röntgenkuvissa ei selitystä, ei esim. nikamansiirtymiä. Hoitona nyt epilepsialääkitys, joka pitää kivut siedettävinä, mutta rasitusta jalka ja alaselkä ei kestä lainkaan. Istuminen kipeyttää alaselän ja lantio/lonkan alueen ja säteilee reiteen. Jalkaterä on tönkkö ja siinä on lämpötila ja tuntomuutoksia sekä puutumista. Aiemmasta poiketen kipu säteilee etureiteen ja nivuseen, ei takareiteen. Levossa kipu helpottaa. Perusterveydenhuollosta sain lähetteen fysiatrille, joka arveli yliliikkuvaa selkää. Käyn omt-fysioterapiassa ja vahvistan keskivartalon lihaksia. Käytän yksilöllisiä tukipohjallisia voimakkaan ylipronaation takia. Tilanne tuntuu kuitenkin menevän vain koko ajan hankalammaksi. Kysyisin, onko mielestäsi jotain, mitä voisin tehdä tai hakeutua lisätutkimuksiin? Asia alkaa vaikuttaa mielialaankin ja rajoittaa todella paljon elämääni. Sairauslomalla olen ollut nyt 2 kk.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,
hermojuurivaurio syntyy tavallisimmin hermojuuren pinnetilan seurauksena. Magneettikuvissasi näkynyt fasettinivelnesteily voi viitata kyseisen välin instabiliteettiin, mikä tarkoittaa sitä, että pystyasennossa tai selkää taivutellessa kyseisen tason nikama voi päästä liukumaan epätavallisesti ja aiheuttaa siten asentoriippuvaista hermojuuriaukon ahtaumaa tai hermojuuripinnettä. Suosittelisin kohdallasi tarkistamaan vielä lannerangan pystyasennossa otettavan natiiviröntgenkuvan (tai lannerangan taivutusröntgenkuvan) ja vertaamaan sitä makuuasennossa otettuun magneettikuvaan nesteilevän fasettinivelen tasolta. Myös lonkkanivelen tutkiminen on tärkeää, koska kuvasit kipuoireita myös lonkan ja reiden alueella, sillä hermojuurioireiston lisänä sinulla voi olla myös lonkkanivelperäistä kipua. Epilepsialääkkeiksi alunperin kehitetyillä lääkkeillä on usein varsin hyvä teho hermovauriokipuun. Se, että levossa oireesi rauhoittuvat, on hyvä merkki paranemisennusteen kannalta.

Julkaistu: 7.3.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.