Terve.fi

17v myöhstynyt puberteetti, milloin joudutushoitoon?

17v myöhstynyt puberteetti, milloin joudutushoitoon?

Jarmo Salo

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo

Kysymys:

Hei! Olen 17-vuotias poika. Minua on jo pitkään vaivannut ajatus viivästyneestä puberteetista, mutta en ole kehdannut/uskaltautunut mennä lääkäriin. Puberteettini on lukemani mukaan jossain g3-4 p3-4 välissä, ehkä lähempänä 4:ää. Toivoisin joudutushoitoa, joten olisiko sille tarvetta? 

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos puberteettikehityksestä on herännyt huolta, on tärkeää, että lääkäri arvioi tilanteen ja suunnittelee mahdollisesti tarvittavat tutkimukset. Puberteettia on mahdollista jouduttaa, jos jouduttaminen on tarpeellista ja hyödyllistä, eikä viivästymisen syynä ole hoitoa vaativia sairauksia. Tavallisin viivästyneen tai myöhäisen puberteetin syy on peritty hitaampi kehitysaikataulu, mutta esim. mikä tahansa pitkäaikaissairaus (keliakia tms.) voi hidastaa sitä.

Julkaistu: 5.12.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.