Terve.fi

13v. tyttö

13v. tyttö

Sari Metsäkivi

Perheenäiti, opettaja

Sari Metsäkivi

Kysymys:

Hei!

Minulla on 13-vuotias tyttö. Hän on ihan pienestä asti ollut ns. "erilainen" kuin muut ikäisensä. Koulussa opettajat sanoivat että hän on ollut oman polkunsa tallaaja. Pitää siis sisällään sen että ensimmäisillä luokilla hänellä oli hyvä mielikuvitus ja paljon vietti aikaansa yksin. Hän ei ollut yksinäinen. Ei vaan kaivannut toisten seuraa. Hänellä oli kavereita koulussa ja pieniä hetkiä vietti toisten kanssa leikkien mutta kun sai ns. tarpeekseen vetäytyi taas omiin oloihin. Kehitys ja oppiminen on ollut normaalia. Ja todella fiksu tyttö onkin. Nyt on tultu vuosia eteenpäin. Kavereita on ja yksi erittäin hyvä ystävä. Ainut huolenaihe on että hän ei vietä vapaa aikaansa ulkona kavereiden kanssa vaan on ennemmin kotona. Muutama vuosi sitten tytön hyvä ystävä sai meidänkin tytön hurahtamaan manga ja anime-kirjallisuuteen. Jossain vaiheessa oli ajanjakso jolloin tyttö melkein eli tässä maailmassa. Ei puhunut mistään muusta kuin siitä aiheesta. Nyt on jo vähän helpottanut mutta edelleenkin tämä näkyy voimakkaasti hänen elämässään. Lukee paljon kyseisiä kirjoja, lukee englanniksi netistä aiheesta ja katselee sarjoja. Aika meneekin siihen. Koskaan hän ei ole ollut liikunnallinen vaan enemmänkin taiteellinen. Isä on huolissaan koska tyttö ei liiku kuin pakolliset koulumatkat ja liikunta tunnit. On sitä mieltä että tytössä on jotain vikaa. Nyt on anoppi sitä mieltä että lapsella on kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Pitäisikö minun äitinä olla huolissaan ja viedä tyttö lääkäriin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos olet huolestunut, kannattanee ensin soittaa kouluterveydenhoitajalle ja pyytää ottamaan tyttö juttusille – se on varmastikin pehmein tapa, ja moni nuori puhuu mielellään asioistaan terveydenhoitajan kanssa. Kouluterveydenhoitajat ovat monesti myös tarkkasilmäisiä ja -korvaisia. Heillä on myös hyvä tuntuma nuorten maailmaan.

Kertomasi perusteella en kuitenkaan olisi kovin huolissani: tytöllä on kavereita ja hyvä ystävä, kouluu sujuu ilmeisesti normaalisti ja muutenkin elämä tuntuu kulkeneen raiteillaan. Huolenaihetta olisi, jos tytön käyttäytyminen olisi muuttunut, mieliala vaihtelisi voimakkaasti tai hän olisi ollut pitkään alakuloinen. Myös kauan jatkuva ahdistus on aina otettava vakavasti.

Toki tilannetta kannattaa seurata, ja jos tyttö eristäytyy kotiin ja yhteydenpito kavereihin on hyvin vähäistä tai loppuu kokonaan, kannattaa siihen kyllä reagoida ja selvittää, mistä oikein on kyse. Huolestuttavaa on myös se, jos tyttö eristäytyy perheestänne. Silloinkin on syytä huoleen, jos koulun aikuiset tai tytön kaverit huolestuvat. Liikkuminen olisi toki hyväksi, mutta liikkumaan pakottamisesta ei ole iloa kenellekään.

Japanilaisesta popkulttuurin harrastajia on Suomessa runsaasti, ja suurin osa heistä on 12 – 25-vuotiaita. Manga- ja animeseurojakin on jo paljon. Anime ja manga on hyvin monimuotoinen harrastus, joten ei ole ihme, jos se koukuttaa. Monelle siitä tuleekin monivuotinen harrastus.

Julkaistu: 9.11.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.