Terve.fi

Yleistietoa yökastelusta

Yleistietoa yökastelusta
Mistä yökastelu johtuu? Lue asiantuntijoidemme laatima artikkeli!
Julkaistu: 5.4.2018
Yökastelijoilla virtsaa erittyy liian pienen vasopressiinierityksen (ADH, virtsan määrää säätelevä hormoni) takia yöllä normaalia enemmän, he ovat sikeäunisempia tai heidän rakkonsa voi olla tavallista herkemmin supisteleva, mistä syistä heidän rakkonsa toisaalta täyttyy yöllä herkemmin ja toisaalta he tiedostavat täyttymisen keskimääräistä huonommin.
Normaalisti lapsella on kaikki edellytykset virtsaamistarpeen havaitsemiseen ja täydelliseen rakon hallintaan vasta 5-6-vuotiaana. Monet lapset pystyvät rakon hallintaan jo 2-3 vuoden iässä, mutta pidätyskyvyn saavutusiässä on hyvin suuria yksilöllisiä eroja.

Yökastelun aiheuttaja

Yksiselitteistä aiheuttajaa ei välttämättä aina ole löydettävissä. Tekijöitä, joiden tiedetään tai epäillään altistavan yökastelulle, ovat mm. hormonierityksen kypsymättömyys (lähinnä ADH), perintötekijät, sikeäunisuus ja yleensäkin kokonaiskehityksen viivästyminen.
Myös jotkut sairaudet kuten virtsatietulehdukset, virtsateiden rakenteelliset poikkeavuudet sekä selkäytimen poikkeavuudet voivat aiheuttaa kastelua yöllä.

Yökastelun seuranta

Hoito itsessään sisältää seurannan. Ongelman korjaannuttua erityistä seurantaa ei tarvitse järjestää.

Yökastelun periytyvyys

Kastelu on jossain määrin perinnöllistä. Noin puolella yökastelijoista ainakin toinen vanhempi on ollut myös yökastelija. Jos molemmat vanhemmat ovat olleet yökastelijoita, lapsen todennäköisyys oireisiin on 80%.

Yökastelun yleisyys

Kolmivuotiaista yökastelua esiintyy noin 40%:lla, kuusivuotiailla 10%:lla ja 12-vuotiailla 3%:lla. Teini-ikäisistä alle 1% kastelee edelleen.

Yökastelun ennuste

Jos kastelun taustalta ei ole löytynyt erityisempää rakenteellista tai muuta pysyvää ongelmaa, yökastelu loppuu aina. Joskus se voi jatkua murrosiän loppupuolelle.
Lähteet:
Kastelu, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim 2016.
ICD-10:
R32: Kastelu
1 kommentti