Terve.fi

Ympärileikkaus suojaa, eikä ainoastaan miestä

Ympärileikkaus suojaa, eikä ainoastaan miestä
Ympärileikkauksesta on hyötyä monta eri sukupuoliteitse tarttuvaa tautia vastaan ja lisäksi saattaa suojata emätintulehdusta.
Julkaistu 14.1.2010

Ympärileikatut miehet saattavat säästyä HIV:ltä ja monilta muilta sukupuoliteitse tarttuvilta taudeilta todennäköisemmin kuin muut miehet. Lisäksi heidän naispuoliset partnerinsa sairastuvat harvemmin emätintulehduksiin, ilmenee katsaustutkimuksesta.

Esinahan solut ovat erityisen herkkiä HI-viruksille, mikä selittänee ympärileikkauksen ehkäisytehon. Leikkaus myös muuttaa peniksen bakteerikantoja.

Lähivuosina kertyneen tutkimusnäytön perusteella ympärileikattujen miesten HIV-riski on ainakin puolet pienempi. Genitaaliherpestä aiheuttavat HSV2-tartunnat ja HPV- eli papilloomavirustartunnat ovat heillä kolmanneksen harvinaisempia.

Ympärileikattujen miesten naispartnereilla todetaan puolestaan noin 40-50 % vähemmän bakteeriperäistä vaginosis-emätintautia ja trikomonas-emätintulehduksia, tuloksista ilmenee.

Vahvin näyttö on kolmesta laadukkaasta afrikkalaistutkimuksesta, mutta vastaavaa on todettu myös yhdysvaltalaisväestössä. Yhdysvalloissa saadut luvut tosin ovat vaatimattomampia.

Mahdollisten terveyshyötyjen lisäksi ympärileikkauksiin – kuten kaikkiin leikkauksiin – liittyy komplikaatioiden vaara. Esinahan poistamisen on myös epäilty vähentävän miehen seksuaalista nautintoa.

Kommentoi »