Hyvinvointi
Terve.fi

Ympärileikkaus suojaa, eikä ainoastaan miestä

Ympärileikkaus suojaa, eikä ainoastaan miestä

Ympärileikatut miehet saattavat säästyä HIV:ltä ja monilta muilta sukupuoliteitse tarttuvilta taudeilta todennäköisemmin kuin muut miehet. Lisäksi heidän naispuoliset partnerinsa sairastuvat harvemmin emätintulehduksiin, ilmenee tuoreesta katsaustutkimuksesta.
Mainos

Esinahan solut ovat erityisen herkkiä HI-viruksille, mikä selittänee ympärileikkauksen ehkäisytehon. Leikkaus myös muuttaa peniksen bakteerikantoja.

Lähivuosina kertyneen tutkimusnäytön perusteella ympärileikattujen miesten HIV-riski on ainakin puolet pienempi. Genitaaliherpestä aiheuttavat HSV2-tartunnat ja HPV- eli papilloomavirustartunnat ovat heillä kolmanneksen harvinaisempia.

Ympärileikattujen miesten naispartnereilla todetaan puolestaan noin 40-50 % vähemmän bakteeriperäistä vaginosis-emätintautia ja trikomonas-emätintulehduksia, tuloksista ilmenee.

Vahvin näyttö on kolmesta laadukkaasta afrikkalaistutkimuksesta, mutta vastaavaa on todettu myös yhdysvaltalaisväestössä. Yhdysvalloissa saadut luvut tosin ovat vaatimattomampia.

Mahdollisten terveyshyötyjen lisäksi ympärileikkauksiin – kuten kaikkiin leikkauksiin – liittyy komplikaatioiden vaara. Esinahan poistamisen on myös epäilty vähentävän miehen seksuaalista nautintoa.

Tulokset julkaistiin Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine -lehdessä.

Copyright © Uutispalvelu Duodecim 2009.

Lue lisää seksistä ja sukupuolitaudeista:

Seksin harrastaminen usein hyödyttää erityisesti miestä

Orgasmin saaminen ja orgasmivaikeudet

Sukuelinherpes ja kondylooma

Klamydia ja tippuri – Salakavalat sukupuolitaudit

Miehen yhdyntäkivut ja esinahkavaivat

Keskustele sukupuolitaudeista ja seksiongelmista:

ympärileikkaus

penis repeää – ihmetyttää

LUE TÄMÄ: Vaadi B streptokokin testausta raskausaikanasi

apua,sukupuolitauti?

Sukuelinherpes

Kondylooma-kohtalotovereita?

Julkaistu: 14.1.2010