Terve.fi

Yle: Uuden entero-rokotteen testaaminen ihmisillä aloitetaan ensi vuonna - apu myös nuoruustyypin diabetekseen lähellä?

Yle: Uuden entero-rokotteen testaaminen ihmisillä aloitetaan ensi vuonna - apu myös nuoruustyypin diabetekseen lähellä?

Suomalaistutkijoiden kehittämä enterovirusta vastaan annettava rokoite otetaan testikäyttöön ihmisillä vuoden 2018 lopussa. Enterovirus on usein syyllinen nuoruustyypin diabeteksen takana, joten rokoitteen kehittäminen voisi tuoda merkittävät yhteiskunnalliset hyödyt autoimmuunin diabeteksen torjumiseksi.
Teksti Oona Häikiö
Mainos

Suomalaisten yliopistojen yhteistyössä kehittämää diabetesrokotetta aletaan testata ihmisillä vuoden 2018 loppupuolella, uutisoi Yle. Nuoruustyypin diabeteksen takana on usein enterovirus, jota vastaan rokottaminen voisi vähentää lasten kärsimyksiä sekä tuoda merkittäviä säästöjä yhteiskunnalle.

Suomessa on yli 60 000 ykköstyypin eli nuoruustyypin diabeteksesta kärsivää ihmistä. Ykköstyypin diabetes on autoimmuunisairaus, jossa omat solut alkavat tuhota haimassa olevia insuliinia erittäviä soluja, jonka seurauksena diabetes kehittyy. Tutkimusten mukaan autoimmuunireaktion aiheuttaa haimaan tunkeutuva enterovirus, jolta uuden rokotteen on tarkoitus suojata.

Uutta rokotetta on testattu hiirillä, ja niillä se toimii tehokkaasti, joten seuraavaksi rokotetta siirrytään kokeilemaan ihmisillä.

Ensimmäiseen testiryhmään otetaan terveitä aikuisia miehiä. Jos rokote osoittautuu heille turvalliseksi, toiseen testiryhmään otetaan lapsia, ja tutkitaan, antaako rokote suojaa enterovirusta vastaan. Jos kaksi ensimmäistä vaihetta onnistuu, kolmannessa vaiheessa tutkitaan, estääkö rokote ykköstyypin diabeteksen kehittymisen.

Ihmistutkimus on kallista, mutta voi tuoda myös valtavat säästöt – riski kannattaa ottaa

Jos lapsi sairastuu diabetekseen, niin sanotut lisääntyneet kustannukset elämän aikana ovat noin miljoona euroa.

¬ Tällä rokotteella voitaisiin estää arviolta vähintään puolet uusista tapauksista, mikä tarkoittaisi, että olisi mahdollista säästää jopa 250 miljoonaa euroa vuositasolla, sanoo Helsingin yliopiston lastentautien professori Mikael Knip Ylen haastattelussa.

Vaikka ihmistutkimus on tarkoitus tehdä pääosin Suomessa, Euroopasta ei löytynyt tutkimukselle riittävää rahoitusta. Alkavan rokotetutkimuksen rahoittaa yhdysvaltalainen Provention Bio, joka on kerännyt rahaa tutkimukseen vajaat 25 miljoonaa euroa.

¬ Ihmistutkimusten tekeminen on niin kallista, että siihen tarvitaan riittävän suuri ja kansainvälinen yritys, joka kykenee kantamaan riskin, ettei rokote ole tehokas, Tampereen yliopiston virologian professori Heikki Hyöty kertoo Ylelle.

Lähde: Yle Diabetes-rokote etenee ihmistutkimuksiin – rokotteen testaus alkaa suomalaisilla vuoden 2018 lopussa (19.7.)

Julkaistu: 19.7.2017