Kauneus ja Terveys

Yle: Hiusväreistä hengenvaarallisia allergiareaktioita Suomessakin

Yle: Hiusväreistä hengenvaarallisia allergiareaktioita Suomessakin
Hiusvärien aiheuttamat allergiat ovat kasvaneet pahaenteisesti, uutisoi Yle Pohjois-Karjala. Pohjois-Karjalan keskussairaalassa kerrotaan hoidettavan kuukausittain hiusväreistä oireilevia henkilöitä.
Julkaistu: 25.6.2015

Hiustenvärjäys huolestuttaa lääkäreitä, sillä kestoväreissä epäillään olevan syöpää aiheuttavia ainesosia.

Pohjois-Karjalan keskussairaalan ihotautien poliklinikalla hiusvärin aiheuttamista oireista kärsiviä potilaita hoidetaan yleensä sitkeän päänahan, kasvojen ja kaulan ihottuman vuoksi.  Myös hengenvaarallisia, äkillisiä reaktioita on esiintynyt.

- Selvästi kyseessä on epidemian tapainen asia, joka johtuu tietysti siitä, että naiset värjäävät tänä päivänä tukkaansa niin, että harvoin löytyy nuorehkoa naista joka ei värejä käyttäisi, kommentoi ihotautien ylilääkäri Päivikki Susitaival Yle Pohjois-Karjalalle.

Tummat kestovärit allergisoivimpia 

Allergiaa tiedetään aiheuttavan eniten tummat, hapettavat kestovärit ja niissä esiintyvät fenyleenidiamiinit. EU ei ole vielä saanut kiellettyä fenyleenidiamiinien käyttöä hiusväreissä, vaikka iholla sen käyttö on jo kielletty.

Fenyleenidiamiinien käyttöluvan piti päättyä jo vuonna 2004. Susitaipale uskoo, että määräaikaa on jatkettu sen vuoksi, ettei korvaavia tuotteita ole saatu kehitettyä.

Hiusvärien kemikaalit imeytyvät elimistöön ja saattavat aiheuttaa vakaviakin sairauksia.

- On tullut esille epäilyjä eläinkokeissa ja jopa ihmisillä tehdyissä epidemiologisissa tutkimuksissakin, että ne aiheuttavat syöpävaaraa, jopa leukemiaa, kertoi Susitaival Yle Pohjois-Karjalalle.

Lääkäri ei suosittele lapsille 

Susitaipaleen mukaan kestoväreillä ei saisi värjätä lasten hiuksia niin kauan kuin ne sisältävät superallergeeneja ja muita elimistölle vaarallisia aineita. Hän sanoo hiusten värjäämisen olevan parasta ja turvallisinta vasta harmaiden suortuvien peittämisessä.

- Jos hiuksia alkaa värjätä nuorena ja tummin sävyin, niin kuin nykyään on muotia, niin sitten vanhana ei kykene enää varjäämäänkään, ellei ole uusia värejä keksitty, jotka eivät näitä aineita sisältäisi, Susitaival kertoi Yle Pohjois-Karjalalle.

1 kommentti