Terve.fi

Yhden henkilön hoitoyksiköistä ratkaisu turhille ambulanssikäynneille? Ministeriön mukaan kyllä, uutisoi Lapin Kansa

Yhden henkilön hoitoyksiköistä ratkaisu turhille ambulanssikäynneille? Ministeriön mukaan kyllä, uutisoi Lapin Kansa
Yhden henkilön hoitoyksiköt voisivat ratkaista turhat ambulanssikäynnit. Viime vuosien aikana ensihoidolle välitettyjen tehtävien määrä on kasvanut, mutta resurssit eivät. Lue lisää.

Lapin Kansan mukaan sosiaali- ja terveysministeriö arvioi, että yhden henkilön hoitoyksiköt voisivat ratkaista turhat ambulanssikäynnit. Viime vuosien aikana ensihoidolle välitettyjen tehtävien määrä on kasvanut, mutta resurssit eivät.

Ministeriön kaavailemissa hoitoyksiköissä olisi vain ja ainoastaan yksi henkilö. Kyseiset hoitoyksiköt voisivat korvata tavanomaisesti ambulanssilla kulkevan kahden hengen hoitoyksikön tilanteissa, joissa potilaalla ei ole akuutti hätä.

– Henkilöllä on oltava vähintään hoitotason eli käytännössä sairaanhoitajatason koulutus ja useamman vuoden työkokemus, jotta hän osaa potilaan kuvauksista ja oireista päätellä, miten toimitaan, kertoo ministeriön erityisasiantuntija Lasse Ilkka Lapin Kansalle.

Hätäkeskuspäivystäjä tekee päätöksen

Kun hätäkeskus saa soiton, tekee hätäkeskuspäivystäjä tuttuun tapaan vastuuviranomaisen antaman ohjeistuksen mukaisen tilanteen riskinarvion. Mikäli päivystäjä arvelee, että kiireelliselle hoidolle ei ole tarvetta, hän välittää tiedon yhden henkilön hoitoyksikölle, lehti kertoo.

Yhden hengen yksiköitä on tälläkin hetkellä kokeilussa ympäri maata: Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä niitä on käytetty jo vuodesta 2015. Vastuulääkäri Timo Jaman kertoo Lapin Kansalle, että yksiköt ovat toimineet hyvin.

– Käytännössä yhden hengen yksiköt lähetetään paikalle, kun kyseessä on kiireetön D-riskiluokan tehtävä, lääkäri lisää.

Yhden hengen yksiköt säästäisivät resursseja

Lehden mukaan tavanomaisesti edellä mainituissakin tapauksissa paikalle lähetetään ambulanssi, joka antaa potilaalle kotihoito-ohjeet. Mikäli käytössä olisikin yhden hengen yksikkö, voitaisiin kuljetusresursseja säästää kiireellistä hoitoa tarvitseville.

Ilkka arvioi lehdelle, että lainsäädäntö mahdollistaa tälläkin hetkellä yhden hengen yksikköjen käyttämisen. Toistaiseksi yksiköitä ei ole käytössä valtakunnallisesti.

– Tällä hetkellä STM on valmistellut asetuksen, jonka mukaan hoitotason koulutuksen saanut henkilö voi yksin muodostaa yksikön. Asetuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2018 alussa, Lapin Kansassa kirjoitetaan.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Julkaistu: 30.7.2017
Kommentoi »