Kauneus ja Terveys

Voitele sukset oikein

Voitele sukset oikein
Suksien voitelu vaikuttaa suksien toimivuuteen. Onnistunut hiihtoelämys on usein kiinni sopivista hiihtovälineistä ja välineiden toimivuudesta.
Julkaistu: 27.1.2009

Suomalainen talvi on haasteellinen: se tarjoaa hyvin monenlaisia keliolosuhteita. On liukkaita karkealumisia kelejä ja toisaalta nihkeitä uuden lumen kelejä. Jokaisella kelillä voi kuitenkin hiihtää, kun valmistautuu hiihtoon oikein.

Nykyään suksien voitelu on helppoa, koska kuntoilijoille on valmistettu omia pikavoiteita. Pikavoiteilla suksien voitelu sujuu usein jopa käsiä likaamatta.

Tietyt keliolosuhteet suosivat tiettyä hiihtotapaa. Jos harrastaa molempia hiihtotekniikoita, pakkaskelit sujuvat parhaiten perinteisellä hiihtotavalla ja liukkaat nollakelit parhaiten luistellen.

On kaksi tapaa saada sukset kuntoon: Toinen on ostaa suksien voitelupalvelu urheiluliikkeestä tai urheiluseuralta. Toinen tapa on perehtyä asiaan ja hoitaa homma itse. Suksien voitelu ei ole vaikeaa, kun muistaa perusasiat.

Luistovoitelu (luistelusuksen voitelu) 

Kuntoilijalle sopivista luistovoiteista voidaan erotella kovat pakkaskelin vahat ja pehmeämmät lauhan kelin vahat. Violetti ja sininen perusvaha usein kattavat koko talven hiihtokelit ja niillä saavuttaa tarpeellisen luiston suksiin.

Voitelun suorittaminen 

Sopivaa kelin mukaista luistovoidetta sulatetaan koko sukseen. Perinteisessä suksessa voidetta laitetaan suksen kärkeen ja kantaosaan. Voide silitetään kiinni suksen pohjaan voideraudalla miedolla lämmöllä.

Seuraavaksi voiteen annetaan jäähtyä ja sitten liika voide siklataan pois akryylisiklillä. Siklauksen jälkeen luistovoide vielä harjataan muoviharjalla. Tällä menetelmällä suksen pohjan huokosiin jää sopiva määrä voidetta, joka tekee suksesta liukkaan.

Voitelu riittää useille kymmenille kilometreille. Joku voi hiihtää tuolla käsittelyllä jopa koko talven.

Voitelun suorittaminen nestemäisellä voiteella (pikavoide) 

Puhdista suksen pohja voiteenpoistoaineella. Anna liuotinaineiden haihtua pohjasta pois ja levitä sen jälkeen geelimäistä tai nestemäistä voidetta ohjeiden mukaisesti. Anna voiteen kovettua ja suorita kevyt harjaaminen.

Pitovoitelu  

Perinteisessä hiihdossa suksessa tarvitaan luistovoidetta suksen kärjessä ja kannassa ja toisaalta pitovoidetta suksen keskikohdassa.

Perinteisessä hiihdossa eteenpäin vievä ponnistus lähtee suksen keskeltä ja siksi siellä pitää olla voide, joka tarttuu lumeen kiinni.

Selkeintä pitovoitelu on pakkaskeleillä. Kuntohiihtäjä pärjää koko pakkaskelin violetilla tai vaaleansinisellä voiteella 0–2 astetta. +/- -kelit vaativat usein universaaliliisterin käyttöä.

Pitovoitelun suorittaminen 

Puhdista suksen keskikohta vanhasta voiteesta siklaamalla ja voiteenpoistoaineella. Anna voiteenpoistoaineen haihtua pohjasta pois. Karhenna sen jälkeen hiukan suksen keskikohtaa karkealla hiomapaperilla. Levitä sitten keskiosaan voidetta ohut kerros. Tämä silitetään pohjaan tasaiseksi korkin avulla. Sen jälkeen laitetaan vielä toinen ja kolmas kerros.

Pitovoitelun suorittaminen nestemäisellä voitella (pikavoide) 

Puhdista suksen pohja vanhoista voiteista. Levitä sen jälkeen nestemäinen voide ohjeiden mukaisesti.

Pitovoitelun suorittaminen teippivoiteella 

Teippivoitelu takaa pitkäkestoisen pitovoitelun. Jos olosuhteet jatkuvat samoina, samalla voitelulla voi hiihtää 10–20 treeniä. Karhenna aluksi suksen keskikohta. Kiinnitä teippi rasiasta suksen pohjaan ohjeiden mukaisesti.

Suksien säilytys 

Kuljettaessa suksia niiden tulee olla niputettuina pohjat vastakkain. Sukset kannattaa kiinnittää yhteen niitä varten suunnitelluilla clipeillä.

Sukset säilytetään sisätiloissa, mielellään paikassa, jossa ei ole pölyä. Parhaiten ne säilyvät kun ne roikkuvat vapaasti. Säilytyksen aikana suksivoiteet kannattaa pitää pohjassa (ei pitovoiteet). Jos sukset ovat varastossa pitkään, hiihtolenkille lähdettäessä suoritetaan uusi luistovoitelu.

Hiihtolenkillä mukana! 

Hyvin suoritettu suksien voitelu takaa usein sen, että hiihtolenkki sujuu mallikkaasti. Jos kuitenkin on epäily, että keli vaihtuu, kannattaa perinteisellä hiihtolenkillä pitää mukana jotain lauhemman kelin pitovoidetta.

Kun keli lauhtuu, alkavat sukset helposti lipsua, mutta lauhan kelin voiteella sukset saa taas pitäviksi. Kun hiihtää pääkaupunkiseudun likaisilla lumilla, hiihtolenkillä voi pitää mukana muoviharjaa, jolla luistovoiteet voi välillä puhdistaa. Pienen harjauksen jälkeen luisto palautuu jälleen paremmaksi. 

Kommentoi »