Hyvinvointi

Voice Massage tuo ryhtiä ääneen

Voice Massage -erikoishieronta antaa ensikertalaiselle monta ihmettelyn ja hämmästyksen aihetta.

Teksti Tiiu Pohjolainen
Kuvat iStock
15.5.2019 Voi hyvin

Olin liki kymmenen vuoden ajan vältellyt ajatusta kokeilla Voice Massage -hierontaa, sillä luulin, että hieroja laittaisi kumihansikkaat käsiinsä ja työskentely tapahtuisi suuni sisäpuolella. Pelottavaa.

Olin myös kuvitellut, että Voice Massage, suomeksi äänihieronta, on tarkoitettu oopperan tähtitenoreille, ei kaltaisilleni toimistotyöntekijöille, jotka ovat onnistuneet jännittämään niskansa kireiksi. Olin muodostanut ennakkokäsitykseni ilman minkäänlaisia tietoja.

Ei minulla ollut esimerkiksi aavistustakaan siitä, että kyse on täysin suomalaisesta innovaatiosta.

Siilinjärveläinen hierontakouluttaja Leena Koskinen kehitti Voice Massagen 1980-luvulla yhdessä foniatrien, puheterapeuttien, purentafysiologien ja keuhkolääkärien kanssa. Koskista ajoi eteenpäin pohdinta siitä, miten hän voisi auttaa ihmisiä voimaan paremmin.

Hoidosta hyötyvät monet

Voice Massage -terapeutti Veli-Matti Aittola ehtii noin 75-minuuttisen hoidon aikana oikoa monta käsitystäni äänentuoton lihasten erikoishieronnasta.

Hän nostaa tärkeimmäksi asiakasryhmäksi kaikki nykyihmiset, jotka viettävät aikaa lysyssä erilaisten päätelaitteiden yllä kuin nuokkuvat kielot. Hieronnassa rintaranka aukenee, jolloin sivuvaikutuksena ryhti kohenee ja leuka nousee rinnasta.

Valistuneet hammaslääkärit osaavat jo lähettää äänihierontaan purentavaivoista kärsivän potilaan rentouttamaan narskuttelun, bruksaamisen, kiristämiä lihaksia. Hoito auttaa myös astmaatikkoja, refluksista, tinnituksesta, jopa Menieren taudista kärsiviä.

Toki ammattiesiintyjät ja puhetyöläiset tietävät hyödyntää äänihierontaa, mutta suurin asiakasryhmä lienee koulujen ja päiväkotien opettajat – he, jotka korottavat jatkuvasti ääntään, kärsivät usein sisäilmaongelmista ja työskentelevät päivän aikana niin sisä- kuin ulkotiloissa.

Lue myös: Bruksismi on vaaratonta - vaikea-asteisena vaatii kuitenkin hoitoa

Lempeät otteet

Hoito alkaa haastattelulla. Kerron päänsäryistäni ja migreenistäni, tunnustan olevani yöpureskelija. Käymme läpi sairaushistoriani ja mahdolliset lääkitykset.

Asetun yläosa täysin paljaana päinmakuulle tavalliselle hierontapöydälle. Alkuun teen pari hoitajan tarkasti ohjaamaa hengitysharjoitusta. Samalla hoitaja tunnustelee käsillä selän eri alueita.

Hämmästyn ensimmäisten kosketusten pehmeyttä. Aittola kertoo aloittavansa diagnosoivin ottein, hän tunnustelee selän kautta rintarangan kireyttä ja lihaskalvojen, faskioiden, kuntoa.

Jossain vaiheessa tuntuu kuin hän koukkisi selkärankaani pituussuunnassa. Kun hoitaja etenee selkäpuolella kevein liikkein, hengitys tyyntyy, syke laskee ja koko ihminen rauhoittuu.

Lue myös: Kylli Kukk: Rentoutuminen on nykyhmiselle superlääke

On aika kääntyä selinmakuulle. Aittola naurahtaa, että monesti kääntyessään asiakas saattaa olla jopa turhautunut hoidon rauhallisista otteista. Kyse ei ole voimakkaasta urheiluhieronnasta. Eikä Voice Massagessa koskaan aleta purentalihasten käsittelyä oikopäätä.

Selinmakuulla teen taas ohjattuja hengitysharjoituksia, uloshengitän sihisten.

Yllättäviä kiinnikekohtia

Myös etupuolella hoitaja painelee rauhallisin, pitkin vedoin rintakehän aluetta. Kaiken aikaa hän on käyttänyt väliaineena hyvin ohutta, erityisesti Voice Massageen kehitettyä hierontaöljyä.

Veli-Matti Aittola kertoo edetessään hoidon eri vaiheista. Sormet ovat tarkat, voimakkaat ja tunnustelevat.

Yhtäkkiä ne löytävät oikeasta olkapäästäni pisteen, jonka painelu säteilyttää voimakasta tunnetta sekä suuhun että alaselkään. Nyt on päästy kielen lihasten käsittelyyn.

Kielen lihaksiston kiinnikekohtia löytyy olkapäältä, vastaavasti iso osa purentalihaksien kiinnikkeistä sijoittuu pään, erityisesti ohimoiden, alueelle.

Hoitaja painelee herkästi, mutta määrätietoisesti leuan lihaksistoa myös leukaluun alta. Muutaman kerran sormet kulkevat kurkun yli sipaisevin ottein.

Hierontaa myös suun sisältä

Lopulta Aittola ottaa esiin pelkäämäni vinyylihansikkaat. Turhaan olin niitä kammonnut. Hän käy muutamalla napakalla painalluksella poskien lihaksistoa läpi sisältä ja ulkoa.

Suurimman osan ajasta minun on pidettävä hampaat yhdessä. Mitään etukäteen pelkäämääni oksetuksen tai tukehtumisen tunnetta ei ilmaannu – hansikoidut sormet poistuvat suusta ennen kuin ehdin niitä juuri edes huomata.

Lue myös: Rentouttava kosketus

Parahdan vasta, kun Aittola siirtyy tekemään päähierontaa. Jostain hiuspohjastani, ohimoiden tienoilta hänen sormensa nappaavat todella kipeän kohdan ja painelevat sitä.

Se on kuulemma osa purentalihaksistoa. Ihmekös siis, että tekee kipeää. Olen yönarskuttelulla onnistunut aiemmin puremaan unissani jopa yhden hampaista halki. Purennan kuormittamat lihakset ovat ohimoiden ympärillä todella arat.

Äärimmäinen rentous valtaa minut hoidon lähestyessä loppuaan. Ollaan siirrytty otsan alueelle. Aavistan otteiden kepeydestä, että kohta tämä loppuu – tämä nautinnollinen, rauhallinen hoito.

Seuraavana iltana hämmästelen oloani. Olen kuoroharjoituksissa, ja tavallisesti haparoiva ääneni on vahva. Se on syvä, luonteikas – se soi!

Voice Massage

MITÄ? Klassista hierontaa, joka rentouttaa purentaan, äänentuottoon ja hengitykseen osallistuvia lihasryhmiä. Metodin on kehittänyt siilinjärveläinen hierontakouluttaja Leena Koskinen.

Hieronnassa käsitellään rintakehän, kaularangan, pään ja selän alueiden lihaksia rauhallisilla, syviin kudoksiin vaikuttavilla otteilla.

KENELLE? Hoitomuoto soveltuu kaikille. Erityisen suosittua se on opettajien, puhetyöläisten, puhallinsoittajien, näyttelijöiden, laulajien sekä hengityksestään ja sen suorituskyvystä kiinnostuneiden urheilijoiden keskuudessa.

MISTÄ? Voice Massagea saa tarjota vain menetelmän koulutuksen suorittanut fysioterapeutti tai koulutettu hieroja.

Hoitohinnat: noin 75 min, 60–80 euroa.

Veli-Matti Aittola

Veli-Matti Aittola, 45, on koulutettu hieroja, jäsenkorjaaja, pianonvirittäjä ja maailman ainoa näkövammainen Voice Massage -terapeutti.

Ääni kiinnostaa ”Laulu, hengitys ja ääni ovat minulle mysteereitä – siitäkin huolimatta, että olen ollut tekemisissä musiikin kanssa yli 30 vuotta. Soitan kitaraa ja saksofonia ja esiinnyn useissa bändeissä.”

Huippu-urheilija ”Olen edustanut Suomea maalipallojoukkueessaamme useissa EM-, MM- ja paralympiakisoissa.”

Lisätietoa: aittola.com

Terapeutin löydät: voicemassage.fi/terapeutit-suomessa

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 2/2019.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi