Terve.fi

Virtsankarkailuun liittyy paljon myyttejä - tässä totuus

Virtsankarkailuun liittyy paljon myyttejä - tässä totuus
Virtsankarkailu: Virtsankarkailusta ei kannata kärsiä hiljaisuudessa - vaivaan löytyy monenlaista apua.
Julkaistu 18.12.2015

Ihmiset hakeutuvat nykyään helpommin lääkärin pakeille, kun heidän terveytensä kärsii. On kuitenkin eräs vaiva, josta ei vieläkään kehdata puhua edes lääkärille: virtsankarkailu.

Virtsankarkailuun liittyy kaikenlaisia uskomuksia, jotka saattavat rajoittaa siitä kärsivien halua hakea apua. Tässä artikkelissa pureudutaan erilaisiin virtsankarkailumyytteihin ja oikaistaan niitä.

1. Kaikki kärsivät virtsankarkailusta ikääntyessään

Ei pidä paikkaansa. Vaiva on kyllä yleisempi ikäihmisillä, mutta ikääntyminen itsessään ei aiheuta virtsankarkailua. Se on vain yksi ikääntymisen riskitekijä, kuten diabetes ja liikalihavuuskin.

Vanhetessa kaikki lihakset – myös lantionpohjan lihakset – heikkenevät, mikä voi aiheuttaa virtsankarkailua. Näitäkin lihaksia voi kuitenkin harjoittaa jumppaamalla.

2. Raskaudesta johtuvalle virtsankarkailulle ei voi mitään

Tämäkään väite ei pidä paikkaansa monissa tapauksissa. Virtsankarkailu on kyllä yleistä naisilla juuri raskauden aiheuttaminen kehonmuutosten takia, mutta tutkimusten mukaan vaiva on usein väliaikainen, ja oireet häviävät noin kuudessa viikossa.

On kuitenkin totta, että raskauden aiheuttamasta virtsankarkailusta kärsivät ovat alttiimpia vaivalle myöhemmin elämässään.

3. Kannattaa juoda niin vähän kuin mahdollista

Kuulostaisi loogiselta välttää juomista vahinkojen ehkäisemiseksi, mutta se ei kannata, koska tuloksena voi olla nestehukka.

Järkevämpää on juoda pieniä huikkia päivän aikana, mikä saattaa jopa ehkäistä virtsankarkailua ja ainakin parantaa karanneen virtsan hajua. Lisäksi kannattaa juoda sellaisina aikoina, kun vessaan pääsy on helppoa, ja välttää virtsarakkoa ärsyttäviä juomia, kuten kahvia, limsaa ja mehua.

4. Virtsankarkailun kanssa on vain elettävä

Väärin. Missään nimessä ei kannata kärsiä hiljaisuudessa. Useimmissa tapauksissa virtsankarkailua voidaan vähentää merkittävästi tai jopa ehkäistä kokonaan. Hoitovaihtoehtoja ovat esimerkiksi leikkaus, lääkitys, lantionpohjalihasten jumppa ja jopa Botox.

5. Vaiva on harvinainen miehillä

Miehet voivat kärsiä sekä stressi-inkontinenssista että pakkoinkontinenssista, ja vaiva on usein yhteydessä eturauhasongelmiin. Laajentunut eturauhanen voi kohdistaa virtsaputkeen ylimääräistä painetta ja aiheuttaa jatkuvaa virtsaamisen tarvetta.

Suomessa virtsankarkailusta kärsii yli 100 000 miestä. Miehet kuitenkin puhuvat ongelmasta vielä harvemmin kuin naiset, ja tämän takia heidän virtsankarkailuaan ei usein diagnosoida lääkärissä.

Lähteet:

Kommentoi »