Sairaudet

Virtsahappo on osallisena vain muutamassa sairaudessa

Virtsahappo ei ole osallisena niin monessa sairaudessa kuin on ajateltu. Tutkimukset osoittavat sen liittyvän vain kihtiin ja munuaiskiviin. [node:summary]

29.6.2017 Terve.fi

Virtsahapon on epäilty olevan tavalla tai toisella mukana monien sairauksien synnyssä, mutta tuoreen ja erittäin kattavan selvityksen perusteella todisteita on vain kihdistä ja munuaiskivitaudista. Näin ollen virtsahapon pitoisuuksia pienentävistä hoidoista ei todennäköisesti ole hyötyä kuin harvoille.

Selvityksessä käytiin läpi kaikki virtsahapon terveysvaikutuksia koskevat katsaustutkimukset ja meta-analyysit sekä geenitietoja hyödyntävät tutkimukset. Kaikkiaan analyysi kattoi 76 seurantatutkimuksista tehtyä meta-analyysia ja katsausta, 20 satunnaistetuista tutkimuksista tehtyä meta-analyysia ja 56 geenitietoja hyödyntänyttä tutkimusta.

Tutkimuksissa selvitettiin seerumin virtsahappopitoisuuksien yhteyksiä kaikkiaan 136 eri sairauteen, mutta vakuuttavaa näyttöä löytyi vain kihtiä ja munuaiskivitautia koskevissa tutkimuksissa. Joitain yhteyksiä tosin löytyi muihinkin sairauksiin, mutta näyttö oli hyvin hataralla pohjalla.

Kihdin ja munuaiskivien osalta tulokset ovat odotettuja, sillä virtsahapon merkitys niiden synnyssä ja oireissa on tunnettu hyvin tätäkin ennen. Havainnot viittaavatkin siihen, että virtsahapon alentamiseen tähtäävät hoidot kannattaa kohdentaa näihin potilasryhmiin.

Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.

Lähde:

BMJ

Lue lisää:

Virtsatiekivi-taudin potilasohje

Sairastatko kihtiä? Vältä näitä ruoka-aineita

Lämmin sää lisää kihtioireita

Kihti muuttaa ruokavalion

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi