Terve.fi

Viikonloppuna aivohalvaus voi olla kohtalokkaampi - tässä syy

Viikonloppuna aivohalvaus voi olla kohtalokkaampi - tässä syy
Julkaistu 18.7.2012

Archives of Neurology – lehdessä julkaistujen tulosten perusteella aivohalvauksen takia englantilaissairaaloihin viikonloppuna tuodut saivat huonompaa hoitoa viidellä kuudesta mitatusta osa-alueesta. Yksi merkittävimmistä eroista ilmeni sairaalaan tulopäivänä otettujen aivokuvantamistutkimusten kohdalla. Viikonloppuna kuvantamistutkimus tehtiin tulopäivänä 43 prosentille ja arkipäivinä 48 prosentille. Viikonloppu heikensi myös aivohalvauspotilaiden ennustetta. Sunnuntaina sairaalan otettujen riski kuolla seitsemän päivän sisällä oli 11 prosenttia, kun arkipäivänä hoitoon joutuneiden vastaava luku oli 9 prosenttia. Aivohalvauksien vaikeusaste ei tutkijoiden mukaan selittänyt havaittuja eroja.

Tutkijat laskivatkin, että jos englantilaissairaalat toimisivat aivohalvauksen hoidon suhteen kuten arkipäivisin, kyettäisiin vuodessa ehkäisemään mahdollisesti jopa 350 kuolemantapausta. Lisäksi 650 aivohalvauksen sairastunutta voitaisiin kotiuttaa nykyistä aiemmin jo vajaan kahden kuukauden sisällä.

Sairaaloiden heikommat hoitovalmiudet viikonloppuisin kuten huonompi hoitohenkilökunnan saatavuus ja resurssit saattavat selittää niin sanottua viikonloppuvaikutusta. Tutkijoiden mukaan hoitoa voitaisiin todennäköisesti parantaa muun muassa kehittämällä aivoverenkiertohäiriöiden hoitoon ja varhaiskuntoutukseen erikoistuneita yksiköitä ja hoito-ohjelmia.

Aivohalvaus voi johtua joko aivovaltimon tukkeutumisesta tai vuotamisesta. Aivohalvaukseen sairastuu vuosittain noin 14 000 suomalaismiestä ja -naista. Heistä neljäsosa on työikäisiä.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2012

Lue myös:

Kommentoi »