Terve.fi

Verenpainetauti hoituu tehokkaammin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa

Verenpainetauti hoituu tehokkaammin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa
Yhdysvaltalaislääkärit aloittavat kohonneen verenpaineen hoitamisen eurooppalaiskollegoita aikaisemmin ja järeämmillä keinoilla.

Yhdysvaltalaislääkärit aloittavat kohonneen verenpaineen hoitamisen eurooppalaiskollegoita aikaisemmin ja järeämmillä keinoilla. Tämän vuoksi yhdysvaltalaisten hoitotulokset ovat myös usein parempia. Tähän viittaa ainakin Archives of Internal Medicine lehdessä julkaistu tutkimus, jossa tarkasteltiin yli 21 000:n kohonneesta verenpaineesta kärsivän yhdysvaltalais, italialais-, britti-, saksalais-, espanjalais- ja ranskalaispotilaan potilastietoja.

Potilaat olivat keskimäärin 65-vuotiaita, ja heistä 92 prosenttia sai verenpainelääkkeitä. Hoidon alkaessa yhdysvaltalaispotilaiden verenpaine oli keskimäärin 161/94 mmHg, kun Euroopan maissa se oli 167-173/96-99 mmHg. Viimeisimmässä mittauksessa yhdysvaltalaisten verenpaine oli keskimäärin 134/79 mmHg, mikä oli vähemmän kuin eurooppalaisten, joiden verenpaine oli laskenut tasolle 139-144/80-84 mmHg.

Kaikkiaan verenpaine oli saatu kontrolliin (alle 140/90 mmHg) 63 prosentilla yhdysvaltalaisista, mutta vain 31-46 prosentilla eurooppalaisista. Eurooppalaisiin verrattuna yhdysvaltalaislääkärit olivat myös hanakampia muuttamaan potilaidensa lääkitystä, jos se ei ollut tehonnut toivotulla tavalla.

Tulokset saattavat kuvastaa eroja maiden hoitokäytännöissä, sillä verenpaineen hoitosuositukset ovat tiukimmat juuri Yhdysvalloissa.

Lue lisää:

Julkaistu: 24.1.2007
Kommentoi »