Terve.fi

Vauvan kehitys 8. kuukausi

Vauvan kehitys 8. kuukausi
Vauva aloittaa ryömimisen keskimäärin 8 kuukauden ikäisenä. Liikkeelle lähdön ajankohta vaihtelee kuitenkin vielä yksilöllisesti.
Julkaistu 4.4.2011

Sosioemotionaalinen ja havaintotoimintojen kehitys

Vauva tutustuu esineisiin hakkaamalla niitä lattiaan, heittelemällä niitä, imemällä niitä sekä pudottelemalla niitä. Tässä iässä vauva ymmärtää, että eri esineille on olemassa käyttötarkoituksia. Anna lapsen tunnustella ja kokeilla mahdollisimman paljon erilaisia materiaaleja ja esineitä. Tässä iässä vauva oppii myös esineiden käyttötarkoituksia. Hän voi esimerkiksi leikkiä puhelinkeskustelua puhelinlelun kanssa. Mene leikkiin mukaan ja ole puhuvinasi lapsen kanssa puhelimessa.

Lapsi kärsii eroahdistuksesta, jos hän jää yksin vieraan ihmisen kanssa.

Liikkeen kehitys

Vauva aloittaa ryömimisen keskimäärin 8 kuukauden ikäisenä. Liikkeelle lähdön ajankohta vaihtelee kuitenkin vielä yksilöllisesti.

Kun vauva lähtee ryömimään, ei todennäköisesti kestä kauaa, kun hän alkaa nousta seisomaan ja harjoittelee jo ensiaskeliaan. Kotona kannattaa varautua jo ennalta liikkeelle lähtevään vauvaan. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa varmistaa, ettei vauva saa avattua laatikoita tai kaappeja, jotka eivät ole hänelle tarkoitettuja, ja että kaikki lapselle vaarallinen tavara siirretään hänen ulottumattomiinsa.

Kun lapsi nousee seisaalleen ja harjoittelee ensiaskeliaan, monelle vanhemmalle tulee tarve ostaa vauvalle kengät. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Avojaloin kävellessä lapsen jalan lihakset kehittyvät ja askellus muotoutuu. Lapsen voi antaa harjoitella kävelyä avojaloin.

Näon kehitys

Vauvan näkö on kehittynyt miltei aikuisen tasolle. Hän näkee edelleen parhaiten lähelle, mutta tunnistaa silti katseella henkilöitä samasta huoneesta. Hän voi jo nähdä huoneen toisessa päässä olevan lelun, ja lähteä ryömimällä tavoittelemaan sitä. Vauvan silmien väri on jo kehittynyt melkein lopulliseksi, tosin hienoisia muutoksia saattaa vielä tulla.

Muista, jokainen vauva on yksilöllinen!

Kaikki vauvat ovat uniikkeja ja saavuttavat eri kehitysvaiheet omaan tahtiinsa. Kehityksen suuntaviivat on laadittu osoittamaan, millaisia taitoja vauvan on mahdollista saavuttaa tietyssä iässä. Jos vauva on esimerkiksi syntynyt ennenaikaisesti, on hyvä muistaa, että kehittyminen vie häneltä hiukan enemmän aikaa.

Jos sinulla on kysymyksiä koskien vauvasi kehitystä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Lue myös:

Kommentoi »