”Vauvakuumeeni vie kaikki ajatukseni mutta mies ei halua lisää lapsia – mikä neuvoksi?”

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Suomen evankelis-luterilainen kirkko
”Vauvakuumeeni vie kaikki ajatukseni mutta mies ei halua lisää lapsia – mikä neuvoksi?”
Toinen puolisoista haluaa lisää lapsia mutta toinen ei ja tämä repii parisuhdetta. Perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo, että sinnikkäässä vauvakuumeessa voikin olla kyse ihan jostain muusta asiasta, jolle vauvan toivotaan tuovan lisäaikaa.
Julkaistu: 12.3.2021
Parisuhteessa – ja ihmissuhteissa yleensäkin – joudutaan usein tekemään kompromisseja. Lapsen hankkiminen on kuitenkin asia, josta ei voi tehdä kompromissia: kun toinen haluaa ja toinen ei, ei toinen voi lasta yksin tehdä.
Rakkausklinikalla kohta nelikymppinen kolmen lapsen äiti kertoo haluavansa lisää lapsia, mutta hänen miehensä ei halua. Jyrkät mielipide-erot raastavat parisuhdetta ja ne ajavat puolisoita kauemmas toisistaan. Perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo, että lisälapsitoiveessa voi olla kyse paljon muustakin kuin vain lapsen saamisesta, esimerkiksi ikäkriisistä tai oman merkityksellisyyden korostamisen tarpeesta.
Rakkausklinikka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon neuvontapalvelu, jossa perheneuvojat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Julkaisemme uusia kysymyksiä ja vastauksia Rakkausklinikalla joka perjantai.

”Haluan lisää lapsia mutta mieheni ei – miten ratkaisemme tämän?”

Haluaisin vielä neljännen lapsen ennen kuin muutaman vuoden päästä täytän 40 vuotta, mutta mieheni ei halua enää enempää lapsia. Vauvakuumeeni on tällä hetkellä raastava ja täyttää kaikki ajatukseni.
Tunteeni miestäni kohtaan ovat ristiriitaiset, koska hän on toisaalta se, joka voi lapsiunelmani mahdollistaa, ja toisaalta se, joka seisoo unelmani toteutumisen edessä.
En halua kuitenkaan erota, koska rakastan miestäni ja parisuhteemme on hyvä. Tämä tilanne, jossa lapsilukutoiveemme eroavat, repii meitä kuitenkin erilleen. Miten voisimme ratkaista tilanteen?

Perheneuvoja Nina Kauppinen vastaa:

Kiitos tärkeästä kysymyksestäsi! Yllättävän moni äiti haluaisi vielä yhden lapsen jopa silloinkin, kun suhteessa on vakavia ongelmia. Kiva kuulla, että koet parisuhteenne hyväksi. Ikävää, että tämä asia aiheuttaa ristiriitaa ja repii teitä nyt erilleen.
Kerrot potevasi raastavaa, kaikkia ajatuksia hallitsevaa vauvakuumetta. Ilmauksesi on vahva kuten myös kuvaus miehestäsi seisomassa unelmasi edessä.
Miksi vauvakuume on noussut juuri nyt? Oletko altistunut lähipiirin vauvoille vai liittyykö se ainoastaan lähestyvään 40 vuoteen?
Mitä kaikkea mahdat toivoa, kun toivot vauvaa? Mitä vauva toisi elämääsi? Mitä vauva edustaisi, merkitsisi ja antaisi sinulle?
Pienen vauvan hoitaminen on parhaimmillaan ihanaa. Vauvan tuoksu ja suloisuus saa pakahtumaan onnesta. Vauvan läheisyys ja tarvitsevuus saa tuntemaan itsensä ainutlaatuisen tärkeäksi ja pystyväksi.
Perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo, että vauvan läheisyys ja tarvitsevuus saa tuntemaan itsensä ainutlaatuisen tärkeäksi.
Tunnistatko kaipausta näitä tunteita kohtaan? Onko ihan pienen lapsen äitinä oleminen sinulle erityisen rakas ja tärkeä rooli? Ehkä se myös rooli, jonka hallitset ja koet omaksesi?
”Raastava vauvakuume voikin olla oire raastavasta ikäkausikriisistä.”
Perheneuvoja Nina Kauppinen
Sinnikkään lisälapsitoiveen kohdalla on monesti kyse muustakin kuin siitä, kuinka monta lasta hankitaan. Raastava vauvakuume voi oikeastaan ollakin oire raastavasta ikäkausikriisistä. Luopuminen hedelmällisestä ja nautinnollisesta äitiyden ajasta ahdistaa.
Kun kokemukseen omasta merkityksellisyydestä liittyy vahvasti juuri äitiys, on vaikeaa luopua vauvojen hoitamisesta. Luopuminen tarkoittaa siirtymistä uuteen vaiheeseen, jossa olisi hyvä ottaa tilaa omille tarpeilleen sekä suuntautua vahvemmin esimerkiksi työelämään, jos se on ollut pitkään tauolla.
Monesti vauvatoiveessa on myös piilossa olevia motiiveja. Lapsiunelmissa on usein jalon elämän jatkumisen toiveen lisäksi itsekkäitä näkökulmia.
Usein vauvan odotetaan tuovan mukanaan jatkuvuutta, muutosta, uutta mahdollisuutta tai lisäaikaa johonkin. Jos tunnistat näitä itsesi kohdalla, niin mille haluat jatkuvuutta, muutosta, uutta mahdollisuutta tai lisäaikaa?
Kovan vauvakuumeen pauloissakin on hyvä pohtia asiaa realistisesti. Ehkä puolisosi tekee sitä kuumeilun sijaan. Minkälaiseen vaiheeseen perhe-elämässänne neljäs lapsi tulisi? Kuinka uusi perheenjäsen vaikuttaisi lastenne elämään? Lapset syntyvät aina jollain tapaa erilaiseen vaiheeseen perheessä, heillä on ikään kuin eri vanhemmat.
Sinun näkökulmasi lisäksi olisi luonnollisesti kiinnostavaa kuulla lisää myös miehesi näkökulmasta. Kuinka ehdottomasti miehesi on sanonut, että hän ei halua lasta nyt eikä koskaan? Onko hänellä tapana joustaa sinun toiveittesi vaikutuksesta vai pitääkö hän yleensä kiinni päätöksestään?
Et kerro kuinka miehesi perustelee sitä, että ei enää halua neljättä lasta. Voisi hyvin kuvitella, että kolme lasta on hänestä riittävä määrä. Ehkä hän on sitä mieltä, että vaipparallit, yöheräämiset, puute omasta ja parisuhdeajasta voisivat jo pikkuhiljaa helpottaa. Mitä ikinä hänen perusteensa ovatkaan, kuuletko ja ymmärrätkö niitä?
Kun miehesi sanoo ei uudelle lapselle, mitä kaikkea se tarkoittaa? Voisiko olla, että sanoessaan ei miehesi on parisuhteen puolella? Voisiko olla, että hän on lasten ja koko perheen puolella?
On tärkeää muistaa, että miehesi kieltävä vastaus ei ole kiusantekoa eikä vallankäyttöä. Lapsiluvun kasvattamispäätöksessä saa olla itsekäs. Jos tuntuu ettei jaksa enää, koska nykyinen kuormitus vie jo voimat, se on riittävän hyvä syy.
Oletko miettinyt mitä tapahtuisi, jos puolisosi lähtisi lapsentekoon vastentahtoisesti? Miten se vaikuttaisi vanhemmuuteen, millä tavalla heijastuisi parisuhteeseen? Pääsisikö miehesi asian yli vai jäisikö se kaivamaan mieltä ja tulisi iskuna riidoissa?
Sanot, että et haluaisi erota tämän asian vuoksi. Se, että ylipäätään mietit eroa, vaikka olet tyytyväinen parisuhteeseesi, kertoo asian aiheuttaman ristiriidan suuruudesta sinulle. Oletko pohtinut tätä ääneen miehellesi?
Olisitko oikeasti valmis lopettamaan parisuhteesi ja perhe-elämäsi saadaksesi neljännen lapsen? Eroon liittyvät järjestelyt ja uuden isäehdokkaan löytäminen kuulostaa aika työläältä. Voisiko eroajatuksessa olla osittain kyse siitä, että olet yllättynyt miehesi rajanvedosta? Mitä kaikkea se sinussa herättää, että hän ei nyt huomioi toivettasi?
Kysyt kuinka voisitte ratkaista asian. Moni asia, josta parisuhteessa ollaan eri mieltä, voidaan ratkaista kompromissilla. Lapsen hankkimiseen kompromissi ei sovi, se on liian suuri asia. Valitun ratkaisun kanssa on elettävä.
”Moni asia parisuhteessa voidaan ratkaista kompromissilla, mutta lapsen hankkimista ei.”
Perheneuvoja Nina Kauppinen
Keskustelua hankalasta aiheesta edistää ilmapiiri, jossa kumpikin voi rauhassa sanoa mielipiteensä ja kuulla toisen näkökulman. Tärkeää on nyt etsiä ymmärrystä siihen, mitä kaikkea toisen kantaan liittyy. Vaikka oma toive ei toteutuisikaan, jo se, että puoliso on kuullut sen ja ainakin yrittänyt ymmärtää, voi olla riittävää.
Jos toinen sanoo lapsen hankkimiselle ei, se on siis raja, jota on hyvä kunnioittaa. Joskus tietysti mieli voi muuttua ajan kuluessa. Se on todennäköisempää, jos keskustelu on ollut avointa ja tilaa antavaa. Usein lapsikeskusteluihin tulee painostamisen makua. Päänkääntämisyritykset miellyttämällä, erolla uhkailulla tai kaupanteolla tuntuvat helposti manipuloinnilta.
Jos vauvatoiveesi ei toteudu, mitä tarvitset, jotta voisit elää asian kanssa? Mihin voisit suunnata ajatuksiasi ja energiaasi? Mitä uutta tai muutosta johonkin voisit saada elämääsi jotain muuta kautta?
Voi olla, että yhdessä tarkemmin pohdittuanne tilannetta huomaatkin, että kyse onkin jostain ihan muusta, joka kanavoituu vauvaan. Kun jokin suhteessa muuttuu, liikahtaa tai loksahtaa paikalleen, käy usein niin, että vauvakuume laskee tai katoaa. Voit jopa myöhemmin olla sitä mieltä, että oli hyvä, että puolisosi sanoi ei ja kokea, että ratkaisunne oli yhteinen.
Toivottavasti sait tästä vastauksesta jotain uutta kulmaa yhteiseen pohdintaanne. Jos sen tutkiminen, mistä kaikesta on kyse, ei onnistu kahden, hakeutukaa ihmeessä tutkimaan lisää ammattilaisen ohjauksella pariterapiaan! Lämmintä ja aurinkoista kevättä koko perheelle!
Kysymyksiä Rakkausklinikalle tulee paljon, emmekä valitettavasti ehdi vastata ihan kaikkiin, mutta vastaamme niin nopeasti ja niin moneen kysymykseen kuin mahdollista.
2 kommenttia