Terve.fi

Vastapainehengitys

Vastapainehengitys
Vastapainehengitys eli PEP-tekniikan avulla tyhjennetään limaa hengitystiehyeistä.
Julkaistu 7.8.2018

Vastapainehengitystä eli PEP-tekniikkaa (positive expiratory pressure) käytetään eräissä keuhkosairauksissa liman tyhjentämiseksi hengitystiehyeistä. Tällaisia sairauksia ovat keuhkoahtaumatauti, astma, bronkiektasiatauti ja trakeobronkomalasia.

Vastapainehengitystä voidaan käyttää myös leikkaus- ja vuodepotilailla ehkäisemään keuhkoalueiden muuttumista ilmattomiksi eli atelektaasien kehittymistä.

PEP-tekniikan idea on se, että ulospäin vastusta vasten puhallettaessa keuhkojen sisäiset paineolosuhteet muuttuvat. Tällöin pienten keuhkoputkien välillä kulkevat ilmatiehyet aukeavat ja hengitysilma pääsee kiertämään niiden kautta liman tukkimien keuhkoputkien ohi keuhkojen kauimmaisiin osiin. Sieltä ilma puskee limaa kohti suurempia hengitysteitä puhalluksen jatkuessa. Suuremmista hengitysteistä lima on helpompi yskiä tai hönkäistä pois.

Vastapainehengityksen tekniikka

Vastapainehengitys onnistuu kotona puhaltamalla letkulla vesipulloon.

Puhalluspulloksi sopii litran vetoinen pullo, jonka pohjalla on noin 10 cm vettä. Lisäksi tarvitaan letku. Se asetetaan ulottumaan pullon pohjaan asti. Tarkoituksena on puhaltaa niin, että vesi saadaan kuplimaan. Vesimäärä on hyvä, jos aikuinen pystyy puhaltamaan hengästymättä 10 kertaa.

Hengitä nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Laita letkun pää suuhun huulet tiukasti letkun ympärille. Puhalla ilmaa uloshengityksessä letkun kautta jonkin verran normaalia uloshengitystä voimakkaammin ja pidempään.

10 puhalluksen sarja suoritetaan yhteensä 3–4 kertaa ja sarjojen välillä pidetään sen verran taukoa, että ylöspäin noussut lima saadaan yskäistyä tai hönkäistyä ulos. Puhallussarjoja voi tehdä useita päivässä, esimerkiksi muutaman tunnin välein. Pullo ja letku kannattaa puhdistaa joka päivä.

Lähde:

Tietoa potilaalle: Pulloon puhallus (vesi-PEP), Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Kommentoi »