Terve.fi

Vasektomia ei nosta eturauhassyövän riskiä

Vasektomia ei nosta eturauhassyövän riskiä
Vasektomiaa harkitsevien miesten ei ole syytä olla huolissaan siitä, että operaatio nostaisi eturauhassyövän riskiä. Lue lisää.
Julkaistu 16.8.2017

Uuden metatutkimuksen mukaan vasektomiaa harkitsevien miesten ei ole syytä olla huolissaan siitä, että operaatio nostaisi eturauhassyövän riskiä.

Minnesotassa sijaitsevalla Mayo Clinicilla käytiin läpi vasektomian ja eturauhassyövän välisestä yhteydestä tehtyjä tutkimuksia aina 80-luvulta asti. Yhteensä tarkasteltavana oli 53 tutkimusta. Varhaisimmissa tutkimuksissa operaation ja syövän välillä oli havaittu löyhä yhteys, mutta tutkijoiden mukaan kyseisistä tutkimuksista saadut tulokset eivät olleet kovin luotettavia.

Uudemmissa tutkimuksissa taas oli saatu ristiriitaisempia tuloksia. Silti kokonaisuutena näyttää siltä, että vasektomia nostaisi eturauhassyövän riskiä 0,6 prosentilla. Tämä tarkoittaa sitä, että 0,5 prosenttia kaikista eturauhassyövistä voi johtua vasektomialeikkauksista.

Riski on niin pieni, etteivät tutkijat pidä sen vuoksi järkevänä luopua muutoin tehokkaasta ja toimivasta ehkäisymenetelmästä. Näin pieni nousu eturauhassyövän riskissä voi myös johtua jostain muista tekijöistä, jotka vain sattuvat ilmenemään potilailla, joille on tehty vasektomia. Myöskään edenneen tai tappavan eturauhassyövän ja vasektomian välillä ei havaittu mitään yhteyttä.

Lähde: JAMA

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Hae lisää tietoa miehen vasektomiasta

Kommentoi »