Terve.fi

Miehen sterilisaatio - milloin kannattaa harkita

Miehen sterilisaatio - milloin kannattaa harkita
Miehen sterilisaatio eli siemenjohtimien katkaisu on tehokkain ja pitkäaikaisin ehkäisymenetelmä. Milloin sterilisaatiota on syytä harkita?
Julkaistu 11.11.2014

Miehen sterilisaatio eli siemenjohtimien katkaisu on tehokkain ja pitkäaikaisin miehelle tarjolla olevista ehkäisymenetelmistä. Sen ehkäisyteho ja kustannustehokkuus on parempi kuin naisen sterilointi.

Sterilointia säätelee sterilisoimislaki. Mies voi saada steriloinnin, kun hänellä on yksin tai aviopuolisonsa kanssa kolme alle kouluikäistä lasta tai kun hän on täyttänyt 30 vuotta.

Steriloinnin voi saada myös, jos on syytä olettaa, että jälkeläiselle kehittyisi vaikea sairaus tai ruumiinvika tai jos sairaus tai siihen verrattava syy vakavasti rajoittaisi kykyä hoitaa lapsia.

Lisäksi sterilisaation lain mukaan mahdollinen, jos mies kokee pysyvästi kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää tämän sukupuolen mukaisessa roolissa.

Ennen kuin steriloiminen voidaan suorittaa, on steriloimista haluavalle selvitettävä steriloimisen merkitys ja vaikutukset sekä muut mahdollisuudet estää raskaus.

Miehen sterilisaatioon liittyy vähemmän komplikaatioita kuin naisen sterilisaatioon. Tästä huolimatta miehille tehdään sterilointeja vähemmän kuin naisille. Vuonna 2010 tehtiin sterilointi 1 450 miehelle ja 2 450 naiselle.

Yleisintä miesten sterilointi on 40 – 44 -vuotiaiden ikäryhmässä (27,7 %). Miehen sterilisaation perusteena on suurimmaksi osaksi yli 30 vuoden ikä (96 %) ja noin kolmasosalla lapsien lukumäärä (28 %).

Ei vaikuta seksuaalisuuteen

Steriloinnissa miehen siemenjohtimet katkaistaan. Tämä johtaa miehen hedelmättömyyteen eli steriliteettiin, koska siittiöt eivät pääse kivesten ja lisäkivesten alueelta siemennesteeseen.

Siemennesteen koostumus ei muutu toimenpiteen vaikutuksesta, sillä suurin osa siemennesteestä tuotetaan rakkularauhasissa ja eturauhasessa. Ainoastaan pieni osa (5 %) siemennesteen eritteestä tulee kivestasolta. Toimenpiteen jälkeen siemennesteestä puuttuu ainoastaan siittiöt.

Potilaille suositellaan, että ensimmäinen siemensyöksy olisi viikon kuluttua toimenpiteen jälkeen. Siemennesteen koostumus ja steriliteetti kontrolloidaan siemennestenäytteellä kolmen kuukauden kuluttua toimenpiteestä asianmukaisessa spermalaboratoriossa. Yleensä siittiöt ovat tähän mennessä hävinneet siemennesteestä ja ehkäisy voidaan jättää pois käytöstä.

Sterilisaatio ei vaikuta mieshormonin eli testosteronin erittymiseen. Toimenpiteellä ei ole todettu olevan vaikutusta seksuaaliseen halukkuuteen tai erektion toimintaan.

Nopea toimenpide puudutuksessa

Sterilisaatio voidaan tehdä paikallispuudutuksessa. Puudutus poistaa kiputuntemuksen leikkausalueelta kivespussin alueelta. Siemenjohtimen anatomiasta johtuen voi alavatsalla tuntua kipua tai epämiellyttävää tunnetta toimenpiteen aikana. Tämän tuntemuksen kokeminen on hyvin yksilöllistä ja tuntemusta voidaan lievittää puuduttamalla siemenjohtimen sisäpintaa.

Tyypillisin käytetty tekniikka on veitsetön tekniikka, jossa siemenjohtimet katkaistaan ja molemmat päät laitetaan lenkille ja suljetaan sulamattomalla ompeleella. Kokenut urologi tekee sterilisaation noin 20 minuutissa.

Sterilisaatio on turvallinen toimenpide, eikä siihen liity yleensä komplikaatioita. Toimenpiteen jälkeen kivekset ovat arat noin kahden viikon ajan. Mahdollisia haittavaikutuksia toimenpiteen jälkeen on kivespussin turvotus, mustelma kivespussin alueella, haavatulehdus ja joskus erittäin harvoin kives- ja/tai lisäkivestulehdus.

Kirjallisuudessa on kuvattu ns. siemenjohtimien katkaisun jälkeinen kiveskipuoireyhtymä. Oireyhtymä on huonosti tunnettu eikä sen yleisyydestä ole tarkkaa tietoa. Muutamien julkaistujen tutkimusten mukaan oireilu on vaikeasti hoidettavissa ja usein ainoana ratkaisuna on liittää siemenjohtimet uudelleen yhteen.

Miehen sterilisaatio eli vasektomia

  • tehokkain miehelle tarjolla olevista ehkäisymenetelmistä
  • tehokkaampi ehkäisymenetelmä kuin ehkäisypillerit tai kuparikierukka naisella
  • helpompi tehdä kuin vastaava toimenpide naiselle
  • ei vaikuta mieshormonituotantoon
  • ei vaikuta seksuaaliseen halukkuuteen tai erektioon
  • toimenpiteen jälkeen siemennesteen koostumus on kuten ennenkin vain siittiöt puuttuvat
  • voidaan tehdä paikallispuudutuksessa
  • riskitön toimenpide

Lue lisää

Lääkärikirja: Raskauden ehkäisy

Hae palvelusta lisää tietoa raskauden ehkäisystä

Hae palvelusta lisää tietoa miehen vasektomiasta

Kommentoi »