Voi hyvin

Väreillä on sinulle kerrottavaa


Yksi väri houkuttelee puoleensa, toinen työntää luotaan. Ydinväriään rakastaa aina.
Kuvat iStock

Kysymys on tuttu lapsuusajan ystäväkirjoista: mikä on sinun lempivärisi?

Lapselta vastaus tulee liukkaasti: punainen, sininen, keltainen tai mikä milloinkin. Lapsi tietää, mitä värejä haluaa kulloinkin käyttää ja mistä milloinkin pitää.

– Lapsi saattaa yhdistellä värejä mielin määrin piittaamatta siitä, mitkä sopivat yhteen. Rajoittavat säännöt värien käytössä ovat aikuisten keksintöä, sanoo väreihin perehtynyt luontaishoitaja Arja Sinervo.

Hän käyttää työskentelyssään Aura-Soma-järjestelmää, joka lähestyy värien olemusta, voimaa, vaikutusta ja viestejä monitahoisesti.

Sinervon mukaan jokainen voi oppia kuuntelemaan värien viestejä ja ymmärtämään niiden merkitystä omassa elämässä. Alitajunta ja intuitio ohjaavat hänen mukaansa ihmisen tiettyjen värien luo.

VÄREIHIN SAATTAA liittyä voimakkaita tunnemuistoja, jotka ovat lähtöisin varhaislapsuudesta. Arja Sinervo on työssään nähnyt, että muisto voi olla paikantamaton ja hankalasti tulkittava, mutta niin vahva, että se näkyy myöhemmällä iällä voimakkaan lempi- tai inhokkivärin muodossa.

– Kaikki, mitä meille tapahtuu, vaikuttaa alitajunnassamme ja voi ilmentyä monin tavoin. On ihmisiä, jotka kertovat jonkin värin olleen heille aina rakkain tai vihatuin, ilman että he tietävät, miksi.

Arja Sinervo haluaa kannustaa ihmisiä harjoittamaan inhokkivärien siedätyshoitoa. Silloin vastenmielistä väriä sisällytetään elämään mahdollisimman monessa muodossa.

– Inhokkivärin aktivoimisen myötä jopa sisäiset traumat saattavat alkaa purkautua, Sinervo kertoo.

Anna Maria Pajarisen, Aura-Soman opettajan ja konsultin, mielestä suomen kielen sana lempiväri on erittäin osuva. Se tarkoittaa lempeä, rakkautta, tiettyä väriä kohtaan. Tunne syttyy, kun jokin väri muuttuu vastustamattomaksi.

– Silloin väri yleensä vastaa johonkin sisimmästämme kumpuavaan tarpeeseen, Pajarinen sanoo.

ILOA ELÄMÄÄNSÄ kaipaava tuntee vetoa keltaiseen ja punaiseen. Levottomuudesta kärsivä haluaa sinistä ympärilleen. Luovuutta ja innoitusta etsivä janoaa puolestaan oranssia ja turkoosia.

Joskus kaikki voi tuntua mustalta, valkoiselta tai mustavalkoiselta. Mikään väri sinänsä ei ole hyvä tai huono.

– Jos jokin väri vetää puoleensa, olisi hyvä antaa sen toimia tuon elämäntilanteen päävärinä. Niin lempi- kuin inhokkivärit kertovat omaa tarinaansa siitä, mitä ihminen juuri tässä tilanteessa tarvitsee, Anna Maria Pajarinen sanoo.

Kyse voi olla surun työstämisestä, arjessa jaksamisesta, kielteisten ajatusten karistamisesta tai erilaisista terveydellisistä ongelmista.

”Voimakas tunnemuisto voi vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme johonkin väriin.”

Pajarinen sanoo, että värejä voisi pitää universaalina kielenä, joka puhuttelee ihmistä sekä tietoisella että tiedostamattomalla tasolla.

– Sisäiset viestit ohjaavat ihmistä oikeiden värien luo ja pois väärien luota. Se edellyttää taitoa kuunnella värien viestejä.

Vaikka viestit menisivät ohi, voi värien merkityksistä hankkia tietoa ja lisätä ympärilleen niitä värejä, joiden ominaisuuksia ja vaikutuksia ajattelee kaipaavansa.

AURA-SOMAN MUKAAN niin pukeutumiseen, sisustamiseen kuin vaikkapa ruokaan liittyvät värivalinnat kertovat siitä, mitä asioita ihminen on paraikaa käymässä läpi. Värit antavat vihjeitä elämäntilanteesta ja siitä, miten itseä pitäisi juuri nyt hoivata ja vahvistaa.

Useimmilla meistä lempi- ja inhokkivärit ehtivät vaihtua monta kertaa vuosien varrella. On myös niitä, jotka jo lapsina ovat mieltyneet yhteen tiettyyn väriin ja pitäytyvät siinä läpi elämänsä.

Anna Maria Pajarisen mukaan yhden värin nimeen vannominen ei ole mitenkään harvinaista.

Silloin väri voi kulkea matkassa muiden värien rinnalla, mutta se voi myös syrjäyttää kaikki muut värit.

– Uskon, että jälkimmäisessä tapauksessa kyse on sielun tai persoonan ydinväristä, Pajarinen miettii.

Yleensä värimieltymykset ovat kuitenkin jatkuvassa liikkeessä, eikä väreihin tarvitse muutenkaan suhtautua ryppyotsaisesti. Niillä saa leikkiä, ja leikin kautta voi hakea apua erilaisiin tilanteisiin.

Vinkki!

Keltainen ja punainen tuovat iloa elämään. Oranssi ja turkoosi innostavat ja inspiroivat. Sininen rauhoittaa, kun olo on levoton. Violetti auttaa stressaantunutta ja unetonta.

VALO JA VÄRIT ovat auringon sähkömagneettista säteilyä ja siten erottamattoman pari. Anna Maria Pajarinen sanoo, että värejä ei havaita pelkästään silmien avulla.

– Myös sokeat aistivat värejä ja niiden energiaa. Koko Aura-Soma-järjestelmä on syntynyt sokean naisen inspiraatiosta.

Pajarinen kertoo, että esimerkiksi punainen väri voidaan tuntea iholla lämpimänä, sininen viileänä ja keltainen ilon tunteena kehossa.

– Vaikka värien visuaalisuus on tärkeää, niiden vaikutus menee pintaa syvemmälle. Me näemme värikkäitä unia ja tunnemme värit jopa konkreettisesti ihollamme. Juuri värien voima, energia, on avain itsemme ymmärtämiseen syvimmillä tasoilla, Pajarinen sanoo.

Lue myös: Lisää energiaa!

Arja Sinervo kertoo, että väri ja valo kulkevat käsi kädessä myös värihoidoista puhuttaessa. Esimerkiksi violettia valoa voidaan kohdistaa unettomuudesta kärsivän henkilön ylle.

Violetti tunnetaan levollisena värinä, jonka avulla haetaan apua niin stressiin, uniongelmiin kuin suurista elämänmuutoksista selviytymiseen.

– Sitten kun muutosvaihe on ohi, violetti menettää merkityksensä, eikä sitä enää tarvita. Niin värit toimivat. Ne täyttävät tarpeita ja väistyvät, kun tarve on täyttynyt, Sinervo kertoo.

Anna Maria Pajarinen on Aura-Soma-järjestelmän opettaja ja konsultti sekä Espoossa toimivan Energiakeskus Indigon perustaja.

Arja Sinervo on luontaishoitaja, taiteentekijä ja yrittäjä. Hän on työskennellyt toistakymmentä vuotta värien kanssa. Sinervon hoitola Artemis toimii Tampereella.

PUNAINEN on tahdonvoiman ja sitkeyden väri. Punaiseen mieltynyt viestittää, että tässä olen. Se kertoo, että nyt riittää tai tiedän, mitä teen. Jos kaipaat lisää sisäistä voimaa ja rohkeutta, kannattaa lisätä elämään punaista.

VALKOINEN mielletään puhdistautumisen ja vapautumisen väriksi. Siihen liitetään tila, laajentuminen ja mielen kirkkaus. Valkoista kannattaa lisätä, kun haluat toipua rasituksesta ja tarvitset rauhaa sekä kirkasta ajatuksenlentoa.

VIHREÄ on suomalaisille kovin tuttu. Metsän vihreys edustaa meille mielenrauhaa. Vihreä auttaa juurettomuuden tunteeseen ja levottomaan, hapuilevaan mieleen. Valkoinen ja vihreä muodostavat harmonian, joka synnyttää tilaa kasvulle ja kehitykselle.

VAALEANPUNAINEN on rakkauden ja sydämen väri. Pinkkiin sisältyy punaisen voima ja lämpö, joka purkautuu ilona. Siihen liittyy hyväksyntä, herkkyys ja luovuus. Jos janoat rakkautta, suosi vaaleanpunaista. Pinkissä piilee riskinsä, jos emme hyväksy todellisuutta, vaan katsomme sitä vaaleanpunaisten lasien läpi.

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 2/2019.

Julkaistu: 15.5.2019