Terve.fi

Vanupuikot aiheuttavat suurimman osan tärykalvon puhkeamista


Vanupuikkoja käytetään usein korvien puhdistamiseen, mutta tärykalvon vahingoittaminen voi johtaa jopa kuulon menettämiseen.

Tutkimuksen mukaan noin 66 prosenttia Yhdysvalloissa tapahtuneista tärykalvon puhkeamista johtui siitä, että potilas oli työntänyt jotain korvaansa. Noin puolessa tapauksista kyseessä oli vanupuikko.

Vanupuikkoja käytetään usein korvien puhdistamiseen, mutta tärykalvon vahingoittaminen voi johtaa jopa kuulon menettämiseen. Terävillä esineillä tökkimisen lisäksi tärykalvo voi vaurioitua iskujen tai infektioiden seurauksena.

Torontossa tehdyssä tutkimuksessa tarkasteltiin noin 900 tapausta, jossa potilas oli tullut vastaanotolle korvavaurion vuoksi. Tarkastelussa oli mukana noin 100 terveydenhoitoyksikköä.

Noin 60 prosenttia potilaista oli miehiä ja suurin osa alle 19-vuotiaita. 61 prosentissa tapauksista vaurio oli johtunut korvaan työnnetystä esineestä ja näistä 45 prosenttia oli vanupuikkoja. Alle 6-vuotiailla 86 prosenttia vaurioista oli johtunut korvaan työnnetystä esineestä, kun 6 – 12 vuotiailla osuus oli 66 prosenttia ja aikuisilla noin 53 prosenttia.

Vanupuikkojen lisäksi potilaat olivat työntäneet korviinsa muun muassa hiuspinnejä, leluja, kampoja, kyniä, heiniä, hammastikkuja ja tikkareiden tikkuja. 19 – 36 -vuotiailla havaittiin myös toinen yleinen syy tärykalvovaurioille; vesiurheilu.

Tutkimuksen tehneet lääkärit suosittavat kaikkia olemaan käyttämättä vanupuikkoja korvien puhdistamisessa. Korvavaikkua on vain korvakäytävän uloimman kolmanneksen alueella ja se on vesiliukoista, joten lääkärit kehottavat puhdistamaan korvat esimerkiksi suihkun yhteydessä. Vaikku on myös korvan luonnollinen tapa puhdistaa itsensä, ja se tulee ulos omalla painollaan. Korvia ei siis välttämättä tarvitse puhdistaa ollenkaan.

Lähde: JAMA Network 31.12.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Kuunteletko musiikkia lujalla? Ei kannattaisi

Julkaistu: 14.1.2018