Terve.fi

Välimeren dieetti torjuu diabeteksen

Välimeren dieetti torjuu diabeteksen
Runsaasti hedelmiä, vihanneksia, kuitua ja terveellisiä rasvoja sisältävä välimerellinen ruokavalio voi ehkäistä aikuistyypin diabetesta, ehdottaa uusi tutkimus.
Julkaistu: 28.6.2012

Tutkimuksessa havaittiin, että Välimeren dieettiä noudattavilla oli jopa 83 %:a pienempi riski sairastua aikuistyypin eli tyypin 2 diabetekseen. The British Medical Journal- lehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli mukana yli 14 000 espanjalaista.

Tulokset eivät kuitenkaan ole yksiselitteisiä ja enemmän tarkempaa tutkimustietoa suuremmalta joukolta tarvitaan suosituksen virallistamiseksi. Välimeren ruokavalion soveltaminen länsimaiseen ruokavalioon ei välttämättä noudata tiettyä kaavaa ja tutkimuksessa mukana olleet jouduttiin jakamaan kolmeen eri ryhmään, riippuen heidän omistautumisestaan dieetille.

”Vaikka tämän tyyppisessä tutkimuksessa ei selviä, mitkä osat dieetissä tuovat varsinaisia terveysvaikutuksia, niin selvää on, että ruokavalion sisältämät hedelmät, vihannekset, kuidut ja tyydyttämättömät rasvat voivat kaikki auttaa riskiä sairastua diabetekseen”, toteaa Britannian Elintarvikeviraston puhemies. Lisäksi hän pitää tärkeänä Välimeren dieetin runsaasti sisältämää oliiviöljyä, jonka jo ennestään tiedetään parantavan verensokerin säätelyä ja vähentävän tulehduksia.

Lähde: BBC News

Kommentoi »