Terve.fi

VaellusratsastusVaellusratsastus

Vaellusratsastus on elämyksiä tarjoava, kiireetön ja rentouttava tapa nauttia luonnosta. Ratsastusvaelluksia on erimittaisia: muutamien tuntien retkistä useamman päivän kestäviin vaelluksiin. Ratsastusvaellusyrittäjät toimivat yleensä ympäri vuoden ja jokainen vuodenaika tuo vaellukseen oman fiiliksensä.
Teksti Terve Media Oy

Kesällä voi olla valittavana talvireittejä pidempiä vaelluksia, tallista riippuen..

Vaellusratsastustalleja löytyy ympäri Suomea, aivan pohjoisinta Lappia myöten. Vaellustalleilla on oma yhdistys Suomen vaellustallien liitto ry, jonka Internet-sivulta löytyvät yhdistykseen kuuluvat jäsentallit. Myös useat ratsastustallit järjestävät retkiluonteisia, vaelluksia lyhyempiä maastoratsastustunteja.

Ratsastusvaelluksen etuja patikointiin verrattuna on, että ratsastamalla vaellusreitit voivat olla pidempiä ja matka taittuu mukavasti ja reippaasti hevosen selässä jyrkissäkin rinteissä ja metsäpolkujen tiukoissa mutkissa.

Varusteet

Vaellusratsastus ei vaadi omien ratsastusvarusteiden hankkimista vaan useimmat tallit tarjoavat ratsastajille ratsastuskypärät. Muita tarvittavia varusteita ovat kannalliset kengät (esim. kumikengät) ja säänmukainen vaatetus (ei-liukkaat, istuvat housut ovat miellyttävimmät). Matkailuun erikoistuneet tallit tarjoavat kypärän lisäksi usein myös talvihaalarit ilmojen niitä vaatiessa.

Islanninhevoset vaellusratsuina

Vaellusratsastus- ja hevosmatkailuyrityksissä on käytössä monen rotuisia hevosia: esimerkiksi suomenhevosia, norjan vuonohevosia ja islanninhevosia.

”Islanninhevoset ovat luonteeltaan hyvin rauhallisia, minkä vuoksi ne sopivat hyvin myös ensimmäistä kertaa ratsastaville”, islanninhevosyrittäjä Tuula Korvajärvi kertoo. ”Maastossa ratsastettaessa vastaan saattaa tulla metsäkoneita ja traktoreita, mutta issikat eivät niitäkään pelkää”, Korvajärvi jatkaa. Juuri islanninhevosten rauhallinen luonne sekä rakenne ja varmajalkaisuus tekevät niistä erityisen hyviä vaellusratsuja.

Islanninhevosilla ratsastajan painorajoitus on 100kg, tosin yleensä pituus on enemmän painoa rajoittava tekijä, ”issikoiden” koko kun ei päätä huimaa, vaikka ne sitkeitä kavereita ovatkin. Ratsastaja voi olla kooltaan isokin, pääasia on, että hän hallitsee oman kehonsa ja kantaa itsensä hyvin ratsun selässä, jolloin hevosen on miellyttävämpi liikkua.

Hyvää kuntoharjoittelua

Ratsastus on hyvää kuntoharjoittelua syville selkä- ja vatsalihaksille sekä reisille ja pakaroille, energiankulutuksen puolesta ratsastusta voi verrata reippaaseen kävelyyn. Ratsastuksessa kipeytyviä paikkoja ovat mm. takapuolen istuinluut ja reiden lähentäjät. Islanninhevosten oma askellaji, töltti, ottaa erityisesti syviin vatsa- ja selkälihaksiin, koska ratsastaja joutuu omalla istuma-asennollaan vaikuttamaan hevosen tölttäämiseen.

Lisätietoa netistä:

Suomen Vaellustallien Liitto ry:n sivuilta löytyy tietoa yhdistykseen rekisteröityneistä talleista. http://www.vaellustallit.fi/

Erityisesti islanninhevosista kiinnostuneet löytävät tietoa osoitteesta: http://www.islanninhevonen.net/

Julkaistu: 20.8.2007