Terve.fi

Uusia tuloksia liikunnan aivohalvausriskiä pienentävästä vaikutuksesta

Uusia tuloksia liikunnan aivohalvausriskiä pienentävästä vaikutuksesta

Säännöllisesti minimisuositusmäärän liikkuvilla, on vähemmän liikkuvia pienempi riski saada aivohalvaus. Lue lisää.
Mainos

Naisilla, jotka saavat säännöllisesti minimisuositusmäärän liikuntaa, on vähemmän liikkuvia naisia pienempi riski saada aivohalvaus, toteaa vastavalmistunut Yhdysvalloissa tehty tutkimus.

New Yorkissa tehdyssä tutkimuksessa käytiin läpi tietoja noin 61 000 naisesta. He olivat antaneet opettajien elämäntapoja selvittävään tutkimukseen tietoja liikuntatottumuksistaan vuosina 1995 – 1996 ja uudelleen vuosina 2005 – 2006.

Tutkimuksen aikana 987 naista sai aivohalvauksen. Naisilla, jotka harrastivat liikuntaa vähintään 150 minuuttia viikossa, oli 30 prosenttia pienempi todennäköisyys saada aivohalvaus tutkimusjakson aikana.

– Liikuntatottumukset muuttuvat ajan myötä. Jotkut liikkuvat paljon nuorempana, mutta eivät jatka sitä vanhuuteen saakka. Liikunnan harrastaminen aikuisiälle saakka suojasi tutkimukseen osallistuneita henkilöitä aivohalvaukselta. Myös liikunnan aloittaminen vanhempana laski aivohalvauksen riskiä huomattavasti, kommentoi tutkimuksen kirjoittanut Joshua Willey.

Tutkimuksessa määriteltiin minimisuositukset Yhdysvaltain sydänliiton mukaan niin, että aikuisten tulisi saada vähintään 150 minuuttia keskiraskasta liikuntaa tai 75 minuuttia raskasta liikuntaa viikossa.

61 000 naisesta 22 000 täytti nämä minimivaatimukset molemmilla tarkastelukerroilla. Pääosin he harrastivat keskiraskasta liikuntaa. Noin 19 000 naista ei saanut tarpeeksi liikuntaa kummallakaan tarkastelukerralla. Loput saavuttivat tavoitteen toisella tarkastelukerralla, mutta saivat toisella liian vähän liikuntaa. Oli yleisempää, että liikuntaa saatiin nuorena liian vähän, mutta vanhempana tarpeeksi.

Tarpeeksi liikuntaa molemmilla tarkastelukerroilla saavilla naisilla oli yhteensä 38 prosenttia pienempi riski saada kuolettava aivohalvaus ja 12 prosenttia pienempi riski saada aivohalvaus ylipäänsä verrattuna naisiin, jotka eivät saaneet tarpeeksi liikuntaa toisella tarkastelukerralla. Liikuntaharrastuksen aloittaminen vanhemmalla iällä oli yhteydessä 35 prosenttia pienempään riskiin saada kuolettava aivohalvaus ja 27 prosenttia pienempään riskiin saada aivohalvaus ylipäänsä.

Lähde: Stroke.org 13.9.2017

Päivitetty 3.10.2017 klo 15:30: Uutisessa todettiin ensin virheellisesti, että tutkimuksen mukaan liikunta alentaa sydänkohtauksen riskiä. Uutisen käsittelemässä tutkimuksessa tutkittiin kuitenkin liikunnan aivohalvauksen riskiä alentavaa vaikutusta, ja tieto on korjattu uutiseen.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Liikunta lisää terveitä vuosia

Mukava liikunta riittää aivoille

Julkaistu: 2.10.2017