Terve.fi

Umpilisäkkeen poistaminen yhteydessä myöhempään sydänriskiin

Umpilisäkkeen poistaminen yhteydessä myöhempään sydänriskiin
Ruotsalaistutkijat ovat löytäneet yhteyden umpilisäkkeen ja nielurisojen poistamisen ja sydäninfarktien väliltä. Riski on hieman suurentunut miehillä ja naisilla, jotka on leikattu alle kaksikymmentävuotiaana.
Julkaistu 13.6.2011

Nielurisat ja umpilisäke ovat imukudosta ja siten osa elimistön immuunijärjestelmää. Ruotsalaisten tulokset näyttäisivätkin tukevan hypoteesia, jonka mukaan hienoiset immuunijärjestelmän muutokset saattavat vaikuttaa myöhempään sydäntautiriskiin. Tulokset pitää kuitenkin varmistaa uusissa tutkimuksissa ennen kuin havaintoja voi pitää varmoina.

Tutkimuksessa kerättiin tiedot kaikkien vuosina 1955-1970 Ruotsissa syntyneiden umpilisäkkeen ja nielurisojen poistoleikkauksista. Jokaista leikattua kohden valittiin viisi verrokkia. Umpilisäke oli poistettu alle kaksikymmentävuotiaana 54 000:lta ja nielurisat 27 000:lta.

Keskimäärin 24 vuoden seurannan aikana sydäninfarkteja sattui noin 30-40 prosenttia enemmän osallistujille, joilta oli poistettu joko umpilisäke tai nielurisat. Suurin riski oli niillä, joille oli tehty kummatkin operaatiot. Riski suureni vain alle kaksikymmentävuotiaana leikatuilla, tutkijat havaitsivat.

Käytännössä riski oli pieni, sillä sydäninfarktiin sairastui vain noin 400 miestä ja naista, joiden umpilisäke oli poistettu. Nielurisapotilailla infarkteja oli hieman yli 200.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2011

Lue myös:

Lääkärikirja: SydäninfarktiArtikkeli: Umpilisäkkeen tulehtuminen eli appendisiittiArkistosta poimittua:

Kommentoi »