Terve.fi

Ubikinoni

Ubikinoni
Ubikinoni (koentsyymi Q10, CoQ10) on rasvaliukoinen, vitamiinin tapainen yhdiste, joka esiintyy elimistön kaikissa soluissa.
Teksti
Julkaistu 24.11.2005

Ubikinoni, lähteet

Ubikinoni (koentsyymi Q10, CoQ10) on rasvaliukoinen, vitamiinin tapainen yhdiste, joka esiintyy elimistön kaikissa soluissa. Sitä on pieniä määriä monissa elintarvikkeissa ja erityisesti sisäelimissä (sydän, maksa ja munuaiset), lihassa, soijaöljyssä, sardiineissa, makrillissa ja maapähkinöissä. Lisäksi sitä muodostuu jatkuvasti elimistössä maksan toimesta. Ikä, sairaudet ja tietyt lääkkeet vähentävät ubikinonin biosynteesiä. Ubikinonia voidaan syntetisoida, mutta myös valmistaa tehokkaasti fermentaation avulla. Japanilaiset lääketehtaat vastaavat suuresta osasta maailman ubikinonituotannosta.

Ubikinoni, vaikutus

Ubikinoni toimii koentsyyminä mitokondrioissa tapahtuvassa adenosiinitrifosfaatin (ATP:n) muodostuksessa eli se on tärkeä solujen energian tuotannossa. Erityisesti sydämen toiminnalle ubikinonilla on suuri merkitys, koska sydänlihas käyttää paljon energiaa. Sydänpotilailla on huomattu alhaisia ubikinonitasoja. Ubikinonilla on myös antioksidatiivista vaikutusta ja se voi estää ja vähentää vapaiden radikaalien aiheuttamia kudosvaurioita sekä estää LDL-kolesterolin hapettumista. Se voi myös hidastaa ikääntymistä ja ikääntymiseen liittyvien degeneratiivisten (rappeutumasairauksien) sairauksien esiintymistä.

Ubikinoni, käyttö ja annostus

Ubikinonia käytetään antioksidanttina ja sydänvaivojen tukilääkityksenä. Annostus vaihtelee 30-150 mg kaksi kertaa päivässä, mutta jo niinkin alhaisilla annoksilla kuin 30-45 mg päivässä on saatu hyviä tuloksia sydänpotilailla. Suuretkaan yliannokset eivät ole aiheuttaneet vatsa-oireita (ripulia) vakavampia sivuvaikutuksia.

Huomautuksia

Oraaliset eli suun kautta otettavat diabeteslääkkeet ja kolesterolilääkkeinä käytettävät statiinit saattavat vähentää ubikinonin määrää ja estää sen vaikutuksia. Ubikinonin ja beetasalpaajien (sydänlääkkeitä) yhteiskäytöstä taas saattaa olla hyötyä, koska ubikinoni vähentää näiden aiheuttamia sivuvaikutuksia.

Kommentoi »